22.11.10

Μοντέρνες εκκλησίες για μοντέρνους πιστούς

Η εκκλησιαστική τέχνη δεν σταμάτησε στο Βυζάντιο ούτε στη Μεταβυζαντινή εποχή. Προχώρησε, όπως όλες οι τέχνες, έστω και αν η πιστή αναπαραγωγή των βυζαντινών προτύπων στη ζωγραφική και στην αρχιτεκτονική συνεχίζεται αδιαλείπτως ακόμη και σήμερα. Πόσο ορθό όμως είναι αυτό; «Οσο λαμπρή και αν είναι η παράδοση, δεν σημαίνει ότι πρέπει να επαναλαμβάνεται» είναι η κατηγορηματική απάντηση της κυρίας Ιωάννας Στουφή-Πουλημένου , καθηγήτριας Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Η εξέλιξη δεν σταματά. Το σημαντικό είναι να μην αποστασιοποιείται ο δημιουργός από την Εκκλησία, αλλά να παραμένει ουσιαστικός και να παραθέτει την ουσία της πίστης» προσθέτει.

Με το σκεπτικό αυτό το Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνει στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο την έκθεση «Σύγχρονη εκκλησιαστική τέχνη. Αρχιτεκτονική- ζωγραφική», στο πλαίσιο του Β΄ Επιστημονικού Συμποσίου Νεοελληνικής Εκκλησιαστικής Τέχνης (26 και 27/11). Συνεργάζονται επιστήμονες-μέλη του Τμήματος Αρχιτεκτόνων- Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και άλλων πανεπιστημιακών τμημάτων. Εργα σύγχρονων δημιουργών, οι οποίοι βασίζονται μεν στη μακραίωνη παράδοση των εκκλησιαστικών τεχνών, αλλά προχωρούν και ένα βήμα παραπέρα εμπλουτίζοντάς τη με νέα στοιχεία, παρουσιάζονται σε αυτή την έκθεση, που θέλει να αποδείξει ότι η στασιμότητα δεν έχει υποχρεωτικά σχέση με την πίστη. «Θυμάμαι πάντα αυτό που είπε ο Κόντογλου, ότι η στείρα αντιγραφή είναι ασέβεια. Είχε δίκιο. Γιατί σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει κάτι που να συναρπάζει τον καλλιτέχνη εσωτερικά ώστε να παράγει αυθεντική τέχνη» λέει η κυρία Στουφή-Πουλημένου.

Επιλέχθηκαν λοιπόν αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες των οποίων το έργο, γνωστό και αναγνωρισμένο στην Ελλάδα και διεθνώς, έρχεται να διευρύνει την παράδοση προσθέτοντας μοντέρνα στοιχεία. Οι προτάσεις τους μπορεί να είναι και πειραματικές, στοχεύουν όμως σε έναν γόνιμο διάλογο μέσα στο εκκλησιαστικό σώμα. Ο απώτερος στόχος είναι η αναγέννηση της εκκλησιαστικής τέχνης, στο πλαίσιο πάντα της σύγχρονης λατρευτικής πραγματικότητας της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Οι συμμετέχοντες είναι οι αρχιτέκτονες Ν. Αξιώτης με έργα του πατέρα του Γεωργίου Αξιώτη, Π. Κουφόπουλος, Μ. ΜυριανθέωςΚουφοπούλου , Σταύρος Μαμαλούκος , Ν. Παπαγιαννάκος και οι ζωγράφοι Μ. Βασιλάκης, Κ. Βαφειάδης, Μ. Γρηγορέας, Μ. Καμπάνης, Σ. Καρδαμάκης, Γ. Κόρδης, Χ. Λιόνδας, Κ. Μαρκόπουλος, Γ. Μητράκας, Γ. Μποζάς, Κ. Ξενόπουλος, Μ. Σιγάλα, π. Σ. Σκλήρης, Δ. Τσιάντας, Β. Τσοτσώνης, Δ. Χατζηαποστόλου, Ν. Χούτος.

«Ο ταλαντούχος δημιουργός, που γνωρίζει και την ιστορία της βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης, μπορεί να δημιουργήσει κάτι νέο χρησιμοποιώντας και σύγχρονα υλικά. Δεν είναι ανάγκη να αναπαράγεται διαρκώς αυτός ο τύπος που βλέπουμε γύρω μας» επισημαίνει η κυρία ΣτουφήΠουλημένου. Πώς όμως θα ξεπεραστεί η επιφυλακτικότητα των ανθρώπων στις νέες τεχνοτροπίες όσον αφορά την εκκλησιαστική τέχνη; «Μόνο με την παιδεία» είναι η απάντηση.

Η πιο σύγχρονη αντίληψη στη ναοδομία

Η διάσημη πλέον ρωμαιοκαθολική εκκλησία, αφιερωμένη στην Αγία Τριάδα, που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας κ. Αλέξανδρος Τομπάζης στην πόλη Φατίμα της Πορτογαλίας, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα παραδείγματα σύγχρονης αντίληψης στη ναοδομία. Σχέδια και πόστερ από το έργο αυτό, όπως και τα αρχιτεκτονικά σχέδια του ιδίου για την ορθόδοξη εκκλησία των Τιράνων, η οποία δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί, περιλαμβάνονται στην έκθεση του Βυζαντινού Μουσείου.

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ

η Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Βασ. Σοφίας 22, τηλ. 210 7211.027 η Εγκαίνια: 23 Νοεμβρίου

Πηγή: Το Βήμα

20.11.10

Και μια διαφορετική κοκκινοσκουφίτσα που έγραψαν κάποια παιδιά

Κοκκινοσκουφίτσα για ενήλικες

Το αγαπημένο παραμύθι των μικρών παιδιών μεταφέρεται στις κινηματογραφικές αίθουσες, αλλά πλέον είναι… για μεγάλα παιδιά μόνο. Ξεχάστε την ιστορία με την επίσκεψη στη γιαγιά και το λύκο. Το νέο στόρι θέλει την Κοκκινοσκουφίτσα, την οποία υποδύεται η Amanda Seyfried, ερωτευμένη με έναν νεαρό.
Οι γονείς της όμως της προξενεύουν έναν πλούσιο άντρα, γι’ αυτό το ζευγάρι αποφασίζει να κλεφτεί. Τα σχέδια τους όμως ματαιώνονται όταν η αδερφή της ηρωίδας βρίσκεται νεκρή από επίθεση λυκανθρώπου. Το χωριό αναστατώνεται και η Κοκκινοσκουφίτσα αρχίζει να υποψιάζεται ότι ο λυκάνθρωπος είναι κάποιο κοντινό της πρόσωπο.

Στην καρέκλα του σκηνοθέτη βρίσκεται η Catherine Hardwicke, η οποία έχει σημειώσει επιτυχία με το Twilight. Στο ρόλο του αγαπημένου της Κοκκινοσκουφίτσας βρίσκεται ο Shiloh Fernandaz, ενώ τον πλούσιο γαμπρό υποδύεται ο Max Irons.
Η πρωταγωνίστρια δηλώνει ενθουσιασμένη για τη συμμετοχή της στην ακραία εκδοχή του γνωστού παραμυθιού, που θα έχουμε τη δυνατότητα να δούμε τον Μάρτιο.

Zητείται ψεύτης

Δύο κινηματογραφικοί κολοσσοί ένωσαν τις δυνάμεις τους για μία ταινία. Η Odeon και η Village υπογράφουν την παραγωγή στο κινηματογραφικό ριμέικ του «Ζητείται Ψεύτης».


Η κινηματογραφική πρεμιέρα της ταινίας με πρωταγωνιστές τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη, τη Ζέτα Μακρυπούλια και τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο θα γίνει στις 23 Δεκεμβρίου.
Οι GOIN' THROUGH ενώνουν τις δυνάμεις τους με όλο το υπόλοιπο FAMILY The Label και παρουσιάζουν το F.A.C. (FAMILY ALLSTAR CREW), ένα «βιονικό» γίγαντα που σαρώνει τα πάντα στο πέρασμα του!
Αντίπαλος του στην πρώτη του αποστολή, οι προεκλογικές υποσχέσεις του υπουργού Φερέκη και τα εμπνευσμένα ψέματα του ιδιαιτέρου του, Θεόδωρου Πάρλα ή Ψευτοθόδωρου.

Morning glory

Μετά την ταινία για το Ιντερνετ, το «Social network» που παίζεται ήδη, έρχεται µια ταινία για την τηλεόραση, το «Morning glory». Μια κωµωδία για τη δηµοσιογραφία της πρωινής ζώνης, µε δυνατό χαρτί τον πρωταγωνιστή της Χάρισον Φορντ. Ο «Ιντιάνα Τζόουνς» σε νέες περιπέτειες.

Περιπέτειες τηλεοπτικές µε συνεντεύξεις, δελτία ειδήσεων, ρουµπρίκες για τον καιρό, τα σπορ, την πολιτική, το κουτσοµπολιό, και µε σκηνοθέτη τον Ρότζερ Μίτσελ («Νότινγκ Χιλ»).Είναι µια κωµωδία για την τηλεόραση, αλλά και µια ροµαντική κωµωδία –στο πλευρό του Χάρισον Φορντ βρίσκεται η Ντάιαν Κίτον, έµπειρη σε αυτό το κινηµατογραφικό είδος.
Ο Φορντ ενσαρκώνει στην ταινία τον άνκορµαν Μάικ Πόµεροϊ, έναν ζωντανό θρύλο για πολλούς και για τη νεαρή παραγωγό Μπέκι Φούλερ (την οποία ενσαρκώνει η Ρέιτσελ Μακ Ανταµς) που κάνει πολλά όνειρα για την εκποµπή «Daybreak» που έχει αναλάβει.
Μπορεί να µη βλέπουµε συχνά τον Χάρισον Φορντ σε κωµωδία, αλλά εκείνος δηλώνει πως ήταν εξαιρετική εµπειρία η συµµετοχή του. Λέει επίσης πως δεν βλέπει πολλή τηλεόραση, «µε εξαίρεση κάποια ιστορικά προγράµµατα – αλλά είναι αναµφισβήτητο ότι τα «Αmerican Idol» και «Dancing with the stars» και τα διάφορα ριάλιτι έχουν αλλάξει πολλά πράγµατα». Το θέµα τού κέντρισε το ενδιαφέρον εξαρχής, αλλά υπάρχει και άλλος ένας λόγος που τον έκανε να δεχτεί τον ρόλο. Το να παίξει µαζί µε την Ντάιν Κίτον, όπως είπε ο68χρονος ηθοποιός στην «Corriere della Sera».
To φιλµ έχει επίσης άλλες δυο γερές υπογραφές, αυτή της Αλίν Μπροσκ ΜακΚένα, σεναριογράφο του «Ο διάβολος φοράει Πράντα» και του Τζέι Τζέι Aµπραµς («Alias» και «Lost») στην παραγωγή. Ο Χάρισον Φορντ άλλωστε µε αυτή την ταινία φαίνεται πως θέλει να ανακατέψει τα χαρτιά και της προσωπικής του καριέρας – θα τον δούµε στην οθόνη καιµαζί µε τον Ντάνιλ Κρεγκ στην κωµωδία «Cowboys andaliens», σε σκηνοθεσία του Ζαν Φαβρό.
«Πολλοί δηµοσιογράφοι της αµερικανικής τηλεόρασης παίρνουν µέρος στην ταινία, παίζοντας τους εαυτούς τους. Τους παρακολουθούσα µε µεγάλο ενδιαφέρον καθώς συζητούσαν µεταξύ τους, έλεγαν αστεία, ιστορίες, γέλαγαν, αναπολούσαν», λέει για τον ρόλο του ο Φορντ και συνεχίζει: «Ο Ποµερόι έχει σκληρύνει µε τα χρόνια, έχει γίνει πολύ κυνικός απέναντι στα καινούργια πράγµατα – και θα έχει ενδιαφέρον να δούµε τις αντιδράσεις του κοινού σε αυτό, στην ταινία, και στις αλλαγές που γίνονται στα µέσα ενηµέρωσης».


Οι Roxette στην Αθήνα

Την παγκόσμια περιοδεία τους ανακοίνωσαν οι Σουηδοί «Roxette». Στην Αθήνα θα βρεθούν την Παρασκευή 27 Μαΐου του 2011 και συγκεκριμένα στο «Terra vibe park». Το συγκρότημα που αποτέλεσε σταθμό στο μουσικό στερέωμα της ποπ αποτελείται από την Marie Fredriksson και τον Per Gessle.


''Η Μπελ Επόκ της γαλλικής αριστοκρατίας'' στην Εθνική Πινακοθήκη

Σε μια ατμόσφαιρα ελαφρότητας και ματαιοδοξίας, στο Παρίσι της Μπελ Επόκ, μας μεταφέρει η έκθεση που εγκαινιάζεται την προσεχή Δευτέρα στην Εθνική Πινακοθήκη, με τίτλο ``Αρ Νουβώ και Μοντερνισμός. Θησαυροί από το Πτί Παλαί-Μουσείο Καλών Τεχνών του Παρισιού``. Αποχαιρετισμός στον 19ο αιώνα, με τον συμβολισμό και την Αρ Νουβώ, νέο ξεκίνημα στον 20ο αιώνα και μοντερνισμός , εκφράστηκαν στην Παγκόσμια Έκθεση του 1900 , που φιλοξενήθηκε στο Πτί Παλαί, το οποίο ανοικοδομήθηκε, γι΄αυτό το σκοπό και αποτελούν σημείο αναφοράς της τρέχουσας έκθεσης,στην Εθνική Πινακοθήκη .
Τα εκθέματα, περισσότεροι από 150 πίνακες, έπιπλα, αντικείμενα, αφίσες εποχής, σχέδια κοσμημάτων που προτείνονταν σε χρυσοχόους , μαρτυρούν την άνθηση της ευζωίας και των τεχνών, με τα χρήματα της πρώτης βιομηχανικής επανάστασης, του χρηματιστηρίου και των αποικιών, που τερματίστηκε με τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο.
Κάθε μία από τις έντεκα ενότητες της έκθεσης στην Πινακοθήκη, είναι και μια αναφορά στην εποχή, με αποκορύφωμα τις εντυπωσιακά κομψές παριζιάνες , που μοιάζουν να παραπέμπουν σε ηρωϊδες του Μαρσέλ Προυστ , ζωγραφισμένες από ακαδημαϊκούς της μόδας και από ιμπρεσιονιστές, όπως ο Ρενουάρ και η Μπερτ Μορισό.
Κορωνίδα της ενότητας `` Παριζιάνα``, είναι η Σάρα Μπερνάρ, στον πασίγνωστο πίνακα του Ζωρζ Κλερέν, μέσα στο λευκό αστραφτερό σατέν φόρεμα της , με φτερά και δαντέλες αλλά και το γλυπτό που φιλοτέχνησε η ίδια , αφού η μεγάλη Γαλλίδα καλλιτέχνις, εκτός από ηθοποιός ήταν και γλύπτρια.
Μέσα στο ''απέραντο Παρίσι '' που είχε χαράξει ο νομάρχης της πόλης στα μέσα του 19ου αιώνα, Haussman, με λεωφόρους, πλατείες, δημαρχείες, σχολεία, εκκλησίες και στο οποίο δεσπόζει η πέτρα και τα αρχιτεκτονικά στυλ που εμπνέονται από την ιστορία, ο μοντερνισμός με το χυτοσίδηρο και το μέταλλο, σε συνδυασμό με το γυαλί επιβάλλει την παρουσία του.Θριαμβεύει στην κεντρική αγορά (Halles ) αλλά και στον Πύργο του Αιφελ, που κατασκευάστηκε επ΄ευκαιρία της παγκόσμιας Εκθεσης το 1889 `` σημειώνει ο διευθυντής του Petit Palais , Ζύλ Σαζάλ χαρακτηρίζοντας τις συλλογές ως μοναδικές μαρτυρίες του λαϊκού και του αστικού Παρισιού μεταξύ 1880 και 1914 .

500.000 δολλάρια για ένα περιοδικό κόμικ

Το 1939, ο 13χρονος Ρόμπερτ Ίργουιν, από την Καλιφόρνια, αγόρασε ένα περιοδικό κόμικς με δέκα σεντς.
Το 39ο τεύχος του περιοδικού Detective Comics, στο οποίο παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά ένας νέος ήρωας, ο Μπάτμαν, πουλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 492.000 δολαρίων. Η δημοπρασία έγινε στο Ντάλας του Τέξας και ο αγοραστής θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Το σπάνιο τεύχος του περιοδικού είναι το μόνο που κράτησε όλα αυτά τα χρόνια ο 84χρονος σήμερα αγοραστής. "Μάλλον το κράτησα γιατί μου άρεσε το εξώφυλλο", δήλωσε ο Ρόμπερτ Ίργουιν.
"Είναι καταπληκτικό να σκεφτείς ότι ο πωλητής του περιοδικού, Ρόμπερτ Ίργουιν, είναι το ίδιο άτομο που το αγόρασε από ένα περίπτερο πριν από τουλάχιστον επτά δεκαετίες", δήλωσε ο Έντ Τζάστερ, της εταιρείας που έκανε τη δημοπρασία.

19.11.10

100 χρόνια «Vanity Fair» .

Μπαράκ Ομπάμα, Μαντόνα, Μόνικα Μπελούτσι, και πάρα πολλοί, ακόμη, διάσημοι και κάπως λιγότερο, είναι μεταξύ των καλύτερων πορτρέτων του αιώνα που πόζαραν στις σελίδες του «Vanity Fair».
Σε έκθεση, που διοργανώνει στη Μαδρίτη το πασίγνωστο περιοδικό για τα εκατοστά γενέθλιά του, μπορεί να δει κανείς τις σημαντικότερες προσωπικότητες που έγιναν εξώφυλλο τα τελευταία εκατό χρόνια.

"Η Κακοφυλαγμένη Κόρη" από τα μπαλέτα Bolshoi στο Μέγαρο

Αστέρες, σολίστ και χορευτές του Θεάτρου Bolshoi και της Aκαδημίας Mπαλέτου Bolshoi παρουσιάζουν ένα από τα παλαιότερα ρομαντικά παραμύθια στην ιστορία του χορού, την «Κακοφυλαγμένη Κόρη» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από τις 15-19 Δεκεμβρίου- Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη.

H κακοφυλαγμένη κόρη είναι από τα παλαιότερα μπαλέτα στην ιστορία του χορού. Είναι μια ιστορία αγάπης με αίσιο τέλος, όπου πρωταγωνιστούν «πραγματικοί» άνθρωποι και όχι πρίγκιπες, πριγκίπισσες, μάγισσες κ.ά.

Η ιστορία εκτυλίσσεται στη γαλλική επαρχία του 18ου αιώνα με πρωταγωνίστρια τη Λίζα, κόρη μιας πλούσιας και αυστηρής μητέρας. Η Λίζα είναι ερωτευμένη με τον Κολά, έναν νεαρό χωρικό που εργάζεται στα κτήματα της οικογένειάς της, ενώ η μητέρα της την προορίζει για τον γιο ενός πλούσιου γείτονα. Τελικά η Λίζα παντρεύεται τον φτωχό αγαπημένο της σε πείσμα όλων, και φυσικά της μητέρας της.

Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1789 στο Μπορντώ και το 1818 στην Αγία Πετρούπολη, ενώ δεν άργησε να συμπεριληφθεί και στο ρεπερτόριο του Μπολσόι. Διάφορες χορογραφικές εκδοχές για το έργο αυτό έχουν δοθεί από τον Α. Γκόρσκι, τον Α. Μέσερερ, τον Ι. Μοϊσέγεφ και τον Λ. Λαβρόφσκι. Οι φετινές παραστάσεις στο Μέγαρο είναι σε χορογραφία του Γιούρι Γκριγκορόβιτς, σπουδαίου χορευτή, χορογράφου, ακαδημαϊκού και κατόχου των βραβείων Λένιν και του Καλλιτέχνη του Λαού της Ρωσίας.

Μπαλέτο σε 2 πράξεις

Μουσική: PETER LUDWIG HERTEL

Χορογραφία: ΓΙΟΥΡΙ ΓΚΡΙΓΚΟΡΟΒΙΤΣ

Σκηνικά - Κοστούμια: JEAN PIERRE CASSIGNEUL

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

15/12 20:00

16/12 20:00

17/12 20:00

18/12 16:00 & 20:00

19/12 12:00 & 16:00

ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

ΔΕΥΤΕΡΑ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣIΤHΡΙΩΝ:

Μεσημεριανές - Απογευματινές παραστάσεις:

Διακεκριμένη Ζώνη: 65€

Α' Ζώνη: 50€

Β' Ζώνη: 40€

Γ' Ζώνη : 25€

* Έκπτωση 50% στα παιδικά εισιτήρια σε όλες τις ζώνες.

Βραδινές Παραστάσεις:

Διακεκριμένη Ζώνη: 75€

Α' Ζώνη: 60€

Β' Ζώνη: 50€

Γ' Ζώνη: 35€

* Έκπτωση 50% στα παιδικά εισιτήρια σε όλες τις ζώνες.

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

- Στα Ταμεία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, Ομήρου 8

(Δευτέρα - Παρασκευή 10:00 - 16:00)

- Τηλεφωνικά στο 210 7282333

- Ηλεκτρονικά στο www.megaron.gr

Ο ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΙ ΠΛΑΤΩΝΟΣ

O Δημήτρης Παπαϊωάννου σκηνοθετεί το νέο κύκλο τραγουδιών της Λένας Πλάτωνος βασισμένο σε 13 ποιήματα του Κωνσταντίνου Καβάφη και παρουσιάζει αυτή τη δουλειά στο Παλλάς την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου. Η Λένα Πλάτωνος, μετά από 28 χρόνια από τον θρυλικό Καρυωτάκη, συναντιέται με έναν ακόμη μεγάλο ποιητή, που ήταν ο πρώτος που αποστήθισε στην ηλικία των 16 χρόνων της. Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, μετά από 10 χρόνια, επιχειρεί ξανά τη σκηνοθεσία ενός μουσικού θεάματος, αυτή τη φορά χρησιμοποιώντας πρωταγωνιστικά τη video-εικόνα και προτείνοντας 13 μικρά φιλμ που γύρισε και μόνταρε ο ίδιος.

ΣΥΝΘΕΣΗ: ΛΕΝΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ - VIDEΟ - ΣΚΗΝΙΚΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΜΙΔΑΣ

ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: ΘΑΝΟΣ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΩΝ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ - ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΖΙΟΓΚΑΣ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 40΄

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ

ΠΟΤΕ: Παρασκευή 10 Σάββατο 11 Δεκεμβρίου στις 21:00 και στις 23:00

Τιμές Εισιτήριων: 25, 30, 35 €

Ωρα Εναρξης: 21.00 & 23.00

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Παλλάς: Βουκουρεστίου 5, Αθήνα, Τηλ.: 210-3213100

Ημέρες και ώρες λειτουργίας ταμείων: Δευτέρα έως Σάββατο 09.00 ? 20.00 και τις Κυριακές 12.00-20.00

18.11.10

ΤΗΕ TOURIST

Το πρώτο τρέιλερ της ταινίας The Tourist κυκλοφόρησε και δείχνει την Angelina Jolie -που υποδύεται και πάλι μια πράκτορα- και τον Johnny Depp, να ανταλλάσουν ένα καυτό φιλί, εξάπτοντας τη φαντασία μας για την πλοκή αλλά και τη σχέση των πρωταγωνιστών.
Η σύζυγός όμως, του Depp, Vanessa Paradis, όχι μόνο ήταν παρούσα στα γυρίσματα για να επιβλέπει αλλά ζήλεψε τόσο πολύ την Mrs. Pitt που απαίτησε να κοπούν από το σενάριο όλες οι ερωτικές σκηνές! Τελικά -αν εξαιρέσουμε το φιλί -σχεδόν τα κατάφερε, αφού η σελίδα του σεναρίου που ήθελε τους δυο τους να κάνουν γυμνοί ντους, πετάχτηκε στα σκουπίδια!


ΚΑΡΥΟΘΡΑΥΣΤΗΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Αστέρες, σολίστ και χορευτές του Θεάτρου Bolshoi και της Aκαδημίας Mπαλέτου Bolshoi παρουσιάζουν τα Χροστούγεννα μια από τις πιο αγαπημένες συνθέσεις του Π.Ι. Τσαϊκόφσκι στον «Καρυοθραύστη» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από τις 22- 29 Δεκεμβρίου (Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη).


O Καρυοθραύστης αποτελεί μια από τις πιο αγαπημένες συνθέσεις του Π.Ι. Τσαϊκόφσκι. Στο παραμύθι αυτό, του γερμανού ρομαντικού συγγραφέα E.Τ.Α. Χόφμαν (1814), τα Χριστούγεννα προσφέρουν το κατάλληλο σκηνικό.
Ο μάγος Ντροσσελμάγερ διηγείται μια ιστορία για έναν πανέμορφο πρίγκιπα, έναν καρυοθραύστη και έναν μοχθηρό ποντικοβασιλιά. Είναι παραμονή Χριστουγέννων.
Ο δικαστής Στάλμπαουμ έχει οργανώσει μια μεγάλη γιορτή στο σπίτι του και τα δύο μικρά παιδιά του, η Κλάρα και ο Φριτς, ανυπομονούν να σβήσουν τα φώτα και να ανοίξουν τα δώρα τους. Ο μάγος για να τα γοητεύσει επιστρατεύει όλη την τέχνη του γεμίζοντας με χρώματα, μουσική, αρλεκίνους και ποντικάκια όλο το δωμάτιο.
Την καρδιά της Κλάρας κερδίζει ένας μικρός καρυοθραύστης, μια κούκλα-παιχνίδι, τον οποίο όμως κανείς δε θέλει, γιατί είναι άσχημος. Η Κλάρα τον παίρνει αγκαλιά και κοιμάται μαζί του. Ξαφνικά, ως εκ θαύματος, ο ασχημούλης καρυοθραύστης μεταμορφώνεται σ’ έναν γοητευτικό πρίγκιπα και η μικρή Κλάρα σε μια πανέμορφη πριγκίπισσα, που μετά από ένα ταξίδι καταλήγουν στη Χώρα των Ζαχαρωτών. Εκεί, ο μάγος τούς υποδέχεται με δώρα κι εκπλήξεις! Δίνει στην Κλάρα ένα μαγικό ραβδί για να κηρύξει την έναρξη της μεγάλης γιορτής που όλοι περιμένουν.
Μέσα σε μια πανδαισία χρωμάτων, μουσικής και χορών η γιορτή τελειώνει, η παραμυθένια Χώρα εξαφανίζεται και η μικρή μας Κλάρα ξυπνά έχοντας στην αγκαλιά της τον αγαπημένο της Καρυοθραύστη.
Μπαλέτο σε 2 πράξεις
\Μουσική: ΠΙΟΤΡ ΙΛΙΤΣ ΤΣΑΪΚΟΦΣΚΙ
Λιμπρέττο: MARIUS PETIPA
Χορογραφία: ΒΑΣΙΛΙ ΒΑΪΝΟΝΕΝ
Σκηνικά - Κοστούμια: ΑΝΝΑ & ΑΝΑΤΟΛΙ ΝΕΖΝΙΕ
ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
22/12 16:00 & 20:00
23/12 20:00
25/12 20:00
26/12 16:00 & 20:00
27/12 16:00 & 20:00
28/12 20:00
29/12 16:00 & 20:00

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:


ΔΕΥΤΕΡΑ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣIΤHΡΙΩΝ:

Μεσημεριανές - Απογευματινές παραστάσεις:

Διακεκριμένη Ζώνη: 65€

Α' Ζώνη: 50€

Β' Ζώνη: 40€

Γ' Ζώνη : 25€

* Έκπτωση 50% στα παιδικά εισιτήρια σε όλες τις ζώνες.

Βραδινές Παραστάσεις:

Διακεκριμένη Ζώνη: 75€

Α' Ζώνη: 60€

Β' Ζώνη: 50€

Γ' Ζώνη: 35€

* Έκπτωση 50% στα παιδικά εισιτήρια σε όλες τις ζώνες.

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

- Στα Ταμεία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, Ομήρου 8

(Δευτέρα - Παρασκευή 10:00 - 16:00)

- Τηλεφωνικά στο 210 7282333

- Ηλεκτρονικά στο www.megaron.gr

SHOOT ME


"Shoot me!" ονομάζεται η έκθεση φωτογραφίας του Κωνσταντίνου Ρήγου, που φιλοξενείται στο art restaurant bar.Es στη Θεσσαλονίκη, έως τις 2 Δεκεμβρίου.
Ο Κωνσταντίνος Ρήγος φωτογραφίζει πάντα με το δικό του τρόπο, backstage και on stage, μερικά από τα πιο δημιουργικά, όμορφα και επιθυμητά πρόσωπα της εγχώριας show biz.
Για την έκθεση αυτή, ο γνωστός σκηνοθέτης-χορογράφος διάλεξε μερικές από τις αδημοσίευτες φωτογραφίες του για να μοιραστεί με το κοινό της Θεσσαλονίκης τη θετική ενέργεια που προκύπτει από αυτή τη στιγμιαία φωτογραφική σχέση δυο καλλιτεχνικών προσωπικοτήτων.

Έκθεση «Shoot me!»,

.Es (Φράγκων 2-4, τηλ.2310532503),

Έως 2 Δεκεμβρίου.

ΑΡΤ ΝΟΥΒΩ ΚΑΙ ΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ

Στο Παρίσι της Μπελ Επόκ μάς μεταφέρει η έκθεση που εγκαινιάζεται τη Δευτέρα στην Εθνική Πινακοθήκη, με τίτλο «Αρ Νουβώ και Μοντερνισμός. Θησαυροί από το Petit Palais». Από την έκθεση δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν οι αναφορές στην Παγκόσμια Έκθεση του Παρισιού το 1900, την τελευταία του 19ου αιώνα, που αποτέλεσε μία συμβολική αποκορύφωση της Μπελ Επόκ.
Τα εκθέματα, περισσότεροι από 150 πίνακες, έπιπλα, αντικείμενα, αφίσες εποχής, σχέδια κοσμημάτων που προτείνονταν σε χρυσοχόους, μαρτυρούν την άνθηση της ευζωίας και των τεχνών, με τα χρήματα της πρώτης βιομηχανικής επανάστασης, του χρηματιστηρίου και των αποικιών, που τερματίστηκε με τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Κάθε μία από τις έντεκα ενότητες της έκθεσης είναι και μια αναφορά στην εποχή, με αποκορύφωμα τις εντυπωσιακά κομψές Παριζιάνες, που μοιάζουν να παραπέμπουν σε ηρωϊδες του Μαρσέλ Προυστ, ζωγραφισμένες από ακαδημαϊκούς της μόδας και από ιμπρεσιονιστές, όπως ο Ρενουάρ και η Μπερτ Μορισό.
Κορωνίδα της ενότητας «Παριζιάνα» είναι η Σάρα Μπερνάρ, στον πασίγνωστο πίνακα του Ζωρζ Κλερέν, μέσα στο λευκό αστραφτερό σατέν φόρεμα της, με φτερά και δαντέλες αλλά και το γλυπτό που φιλοτέχνησε η ίδια, αφού η μεγάλη Γαλλίδα καλλιτέχνις, εκτός από ηθοποιός ήταν και γλύπτρια.
Στην Παγκόσμια Έκθεση του 1900 συμμετείχε και η Ελλάδα, με τους κορυφαίους Έλληνες ζωγράφους και γλύπτες. Το ελληνικό περίπτερο, έργο του Lucien Magne, είχε την όψη βυζαντινού ναού, από σφυρήλατο σίδερο.
Στην έκθεση που εγκαινιάζεται τη Δευτέρα επιχειρείται η αναπαράσταση του ελληνικού περιπτέρου, ενώ εκτίθενται και 15 έργα που είχαν σταλεί στην Παγκόσμια Έκθεση και τα οποία στην πλειοψηφία τους προέρχονταν από τις συλλογές της Πινακοθήκης.
Η έκθεση «Παρίσι 1900, Αρ Νουβώ και Μοντερνισμός. Θησαυροί από το Petit Palais» είναι χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση και της Εθνικής Τράπεζας και θα διαρκέσει έως τις 28 Φεβρουαρίου.

«Θα βρεθούμε σε κατάσταση πενίας»

Σε αντίθεση, με την οικονομική ευμάρεια της Μπελ Εποκ του 1900, η σκληρή πραγματικότητα της οικονομικής κρίσης που βιώνει σήμερα η Ελλάδα, μοιραία επιβάλει περικοπές και στις τέχνες.
«Θα βρεθούμε σε κατάσταση πενίας» δήλωσε η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, αναφερόμενη στην οικονομική κατάσταση της πινακοθήκης και τον προγραμματισμό των εκθέσεών της.
«Για τις αυστηρές ανελαστικές δαπάνες της Πινακοθήκης και των παραρτημάτων της, σε Κέρκυρα, Ναύπλιο, Σπάρτη και την Γλυπτοθήκη, επιχορηγούμασταν από το κράτος με 2,5 εκατ. ευρώ και τώρα το ποσό περικόπηκε στο 1,2 εκατ. ευρώ» δηλώνει.
Όσον αφορά στις εκθέσεις, «πάντα εξασφαλίζαμε χορηγίες και σχεδόν ποτέ δεν λάβαμε χρήματα από το κράτος, με εξαίρεση τις εκθέσεις που είχε διοργανώσει η Πινακοθήκη την περίοδο των Ολυμπιακών αγώνων για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα».
Ένας τρόπος, που διασφαλίζει τη λειτουργία των κρατικών μουσείων είναι οι ανταποδοτικές εκθέσεις, όπως συμβαίνει με την περίπτωση της έκθεσης για τη Μπελ Επόκ που αποτελεί «ανταπόδοση» της έκθεσης «Θησαυροί του Αγίου Όρους» που είχε διοργανωθεί το 2009 στο Petit Palais.
«Δεν πρέπει να δίνουμε τίποτε στο εξωτερικό χωρίς να έχουμε διασφαλίσει τι θα πάρουμε. Αυτό πρέπει να γίνει κανόνας» τονίζει η κ. Λαμπράκη-Πλάκα, σημειώνοντας πως ανταλλάξιμα πολιτιστικά αγαθά «είναι ουσιαστικά μόνο τα αρχαία και τα βυζαντινά» αφού «οι ξένοι δεν ενδιαφέρονται για την νεότερη ελληνική τέχνη».
Για το 2011, η Εθνική Πινακοθήκη μετρίασε τον αριθμό των εκθέσεων «εγκαταλείποντας όχι την ποιότητα αλλά κάποια φιλόδοξα προγράμματα». Μετά τη λήξη της παρούσας έκθεσης τον Φεβρουάριο, η Εθνική Πινακοθήκη έχει εξασφαλίσει χορηγίες για το αφιέρωμα στον Γιάννη Μόραλη, την έκθεση με άγνωστους θησαυρούς από τις συλλογές της Πινακοθήκης, με έργα που δεν έχουν εκτεθεί ποτέ, και την έκθεση της συλλογής Λεβέντη.
Για το 2012, η διεύθυντρια της Εθνικής Πινακοθήκης ευελπιστεί ότι θα ξεκινήσουν τα έργα επέκτασης του κτηρίου της.

16.11.10

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΜΕ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Την ίδρυση κινήματος ανεξάρτητων πολιτών και την ενεργό συμμετοχή τους σε πολιτικά θέματα θα ανακοινώσει ο Μίκης Θεοδωράκης το μεσημέρι(12:00) της Τετάρτης, 1 Δεκεμβρίου, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206).


Η πρωτοβουλία του συνθέτη, ανακοινώθηκε στην σημερινή συνέντευξη τύπου με θέμα τις συναυλίες με έργα Θεοδωράκη , στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει κορυφαία έργα του Έλληνα συνθέτη που συνδέθηκαν με τους αγώνες για την ελευθερία σε όλο τον κόσμο, το «Πνευματικό Εμβατήριο», το «Κάντο Χενεράλ » , και σε πρώτη εκτέλεση το έργο για πιάνο και ορχήστρα «Ένας Όμηρος» θα παρουσιαστούν στις 27 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Η πρωτοβουλία ανήκει στους Φίλους του Ιδρύματος ΘΩΡΑΞ, το οποίο δημιουργήθηκε με σκοπό τη στήριξη της Εντατικής Θεραπείας και της Πρόληψης των Νοσημάτων που οδηγούν σ' αυτήν και κυρίως των νοσημάτων του θώρακος.
Απόλυτος και χειμαρρώδης, ο διεθνής μας συνθέτης καταπιάστηκε με όλους και όλα. Κυρίως με την έργα του, την φήμη τους , και την υστεροφημία του. Εξοικειωμένος με το περιβάλλον στο Μέγαρο Μουσικής , καθώς όπως είπε «βρίσκεται ανάμεσα στην παλιά και τη νέα του οικογένεια» , μίλησε με θαυμασμό και αγάπη για την Φαραντούρη, τον Καρυτινό και τους άλλους συντελεστές της συναυλίας.
Μάλιστα , δεν δίστασε να αυτοχαρακτηριστεί «Κρητικός παππούς» που δίνει το πρόσταγμα και την ευχή « να κάνουν οι νεώτεροι αυτά που δεν τους επιτρέπουν οι σημερινές συνθήκες». « Αυτή-είπε- είναι η δική μου πολιτική» και απέφυγε να επεκταθεί σε πολιτικά ζητήματα, καθώς την 1η του Δεκέμβρη, θα αναφερθεί στο Κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών.
Η διεθνούς φήμης σολίστ Μαρία Φαραντούρη και ερμηνεύτρια των δύο μεγάλων έργων (Πνευματικό Εμβατήριο και Canto General) τόνισε πως «ο Μίκης Θεοδωράκης θα είναι πάντα παρών με δημιουργίες κλασσικές, αθάνατες, διαχρονικές. Δυστυχώς , τα έργα του Μίκη Θεοδωράκη παίζονται πλέον σπάνια στην Ελλάδα».
Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής ραδιοφωνίας της ΕΡΤ Δημήτρης .Παπαδημητρίου έκανε λόγο «για έναν συνθέτη που στέκεται σαν αξία ίση με τα έργα που μελοποίησε».
Η Χορωδία της ΕΡΤ υπό την διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού συμμετέχει στις δυο συναυλίες με την σύμπραξη της Συμφωνικής Ορχήστρας και Μικτής Χορωδίας του Δήμου Αθηναίων. «Το Κάντο Χενεράλ έχει απόλυτη μουσική αξία και είναι τόσο δύσκολο στην ερμηνεία για τους μαέστρους που στέκει στα δυσκολότερα και ωραιότερα έργα της απολύτου μουσικής» επεσήμανε ο Λουκάς Καρυτινός.
Ο παγκοσμίου φήμης βαθύφωνος Δημήτρης Καβράκος αναφέρθηκε με θαυμασμό στην μουσική του Μίκη, αφού « τα πρώτα του ακούσματα από την μουσική αυτή έγιναν η αιτία και η αφορμή για την αρχή της καλλιτεχνικής του καριέρας.
Το «Κάντο Χενεράλ» γραμμένο για τους αγώνες του λαού της Χιλής, σε ποίηση Πάμπλο Nερούδα, το «Πνευματικό Εμβατήριο», είναι γραμμένο για την ελευθερία της Ελλάδας, από την περίοδο της κατοχής (ποίηση Άγγελου Σικελιανού) και της δικτατορίας του 1967 και «Ένας Όμηρος» θεατρικό έργο του κορυφαίου Ιρλανδού συγγραφέα Μπρένταν Μπέχαν εμπνευσμένο από τον απελευθερωτικό αγώνα των Ιρλανδών, το οποίο εξυμνεί την ελευθερία και καταγγέλλει τον παραλογισμό της ανθρώπινης αιχμαλωσίας και τα τραγικά αδιέξοδα του πολέμου.
Το «Πνευματικό Εμβατήριο» ερμηνεύει η Μαρία Φαραντούρη, και ο Δημήτρης Καβράκος, το Κάντο Χενεράλ η Μαρία Φαραντούρη και ο Πέτρος Πανδής και το έργο «Ένας Όμηρος» για πιάνο και ορχήστρα σε πρώτη εκτέλεση ,ερμηνεύει στο πιάνο η σολίστ η Τατιάνα Παπαγεωργίου.
Εκ μέρους του Ιδρύματος ΘΩΡΑΞ μίλησε ο Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, ο οποίος ευχαρίστησε τον Μίκη Θεοδωράκη προσωπικά και όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης και τόνισε πως «στις δυο συναυλίες όλοι θα βιώσουμε αυτό που νιώσαμε στο γήπεδο Καραϊσκάκη, τον Αύγουστο του 1975, ειδικά, σήμερα που το έχουμε ανάγκη όλοι.»
Η συναυλία ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 27 Νοεμβρίου, αλλά λόγω εξάντλησης των εισιτηρίων προγραμματίστηκε και δεύτερη την Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου.
Τα έσοδα από την συναυλία θα δοθούν για τη Νέα Πτέρυγα και τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός.

ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

GREEN SCREEN FEST

Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Οικολογικών Ταινιών «Green Screen Fest» ανοίγει, σήμερα, τις πύλες του, στο Βελιγράδι, στο συνεδριακό κέντρο «Sava Center», με την προβολή του βραβευμένου με Όσκαρ ντοκιμαντέρ «Ο κόλπος των δελφινιών» (The cove).

Στο πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Οικολογικών Ταινιών, που οργανώνεται από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, Κέντρο για τη βελτίωση του περιβάλλοντος και Γραφείο κοινωνικών ερευνών, περιλαμβάνονται εκτός από ταινίες που βραβεύθηκαν σε διάφορα φεστιβάλ και μικρού μήκους δημιουργίες ερασιτεχνών με οικολογικά θέματα.
Το κοινό θα έχει, επίσης, τη δυνατότητα να συμμετάσχει σε συζητήσεις και εργαστήρια με κυρίαρχα θέματα τις κλιματικές αλλαγές, την υπερθέρμανση του πλανήτη, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την μόλυνση του περιβάλλοντος, να επισκεφθεί εκθέσεις νέων καλλιτεχνών από τη Σερβία και να παρακολουθήσει παραστάσεις, αλλά και να συμμετάσχει σε έρευνες που θα διεξαχθούν με στόχο τη μεταβολή της παθητικής στάσης των πολιτών σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος.
Το «Green Screen Fest» θα διαρκέσει έως τις 17 Νοεμβρίου και στη διάρκειά του θα προβληθούν συνολικά 50 ταινίες μικρού μήκους και ερασιτεχνικές δημιουργίες. Στο ειδικό πρόγραμμα, με θέμα «Κλίμα, κουλτούρα, αλλαγές», θα παρουσιαστούν 11 μεγάλου και μικρού μήκους ταινίες.
Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Οικολογικών Ταινιών γεννήθηκε ως ιδέα το Μάιο του 2009, όταν ομάδα μη κυβερνητικών οργανώσεων αποφάσισε να διοργανώσει στο Βελιγράδι την πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ με θέμα την κλιματική αλλαγή «The Age of Stupid» στη Σερβία. Το ντοκιμαντέρ παρακολούθησαν περισσότεροι από 1.700 άνθρωποι στις 22 Σεπτεμβρίου του 2009, σε ανοιχτό χώρο στο πάρκο Καλεμέγκνταν του Βελιγραδίου.
Στη συνέχεια, ξεκίνησε εκστρατεία παρουσίασης του ντοκιμαντέρ σε 30 πόλεις της Σερβίας και με στόχο την αφύπνιση της συνείδησης της κοινής γνώμης στο τέλος κάθε προβολής διεξάγονταν συζητήσεις με τους πολίτες να σχολιάζουν την ταινία και να συνομιλούν με εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων για τις κλιματικές αλλαγές, για τα μέτρα που λαμβάνονται για την αποτροπή των συνεπειών τους και για το ρόλο των πολιτών της Σερβίας στην παγκόσμια μάχη κατά του φαινομένου.

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΟΥΣΑΝΕ ΜΠΙΕΡ

Την Δανή σκηνοθέτη Σουσάνε Μπίερ, τιμά το 51ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, με Χρυσό Αλέξανδρο και ένα αφιέρωμα στο έργο της, συμπεριλαμβανομένης και της πρόσφατης ταινίας της In a better world , που αποτελεί την επίσημη συμμετοχή της Δανίας, στα Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας.


Η 50χρονη σκηνοθέτης, από το ξεκίνημα της κινηματογραφικής της καριέρα της το 1991, με την ταινία ``Η Φρόυντ μετακομίζει`` και στη συνέχεια με τις ``Οικογενειακές Υποθέσεις``, εστιάζει στον οικογενειακό πυρήνα και τις εύθραυστες ισοροπίες του.
Στον διεθνή κινηματογραφικό χώρο καθιερώθηκε με τις κωμωδίες ''Ο ένας και μοναδικός'' (1999), σημειώνοντας μεγάλη εισπρακτική επιτυχία, σε μια περίοδο εμπορικής ύφεσης για το Δανέζικο κινηματογράφο, ενώ το 2000 υπογράφει τη - σουηδικής παραγωγής - γλυκόπικρη κομεντί ''Μια φορά στη ζωή μας''(2000), με ηρωίδα μια νοικοκυρά που ανακαλύπτει το ταλέντο της στη στιχουργική.
Η αναγνώριση έδωσε στη Μπίερ τη δημιουργική ελευθερία να πειραματιστεί με τη γραφή της, να συμπυκνώσει τα κινηματογραφικά της εργαλεία, να εξελιχθεί και να επανέλθει το 2002 με τις ''Ανοιχτές καρδιές'' (2002), ταινία του Δόγματος ’95, τους κανόνες του οποίου επιλεκτικά ενσωμάτωσε στο έργο της.
Το στοιχείο της μοίρας που προδικάζει τους ήρωες, κυριαρχεί και στο ''Ουκ επιθυμήσεις τη γυναίκα του πλησίον σου'' (2004), ενώ στην ταινία της ''Μετά τον γάμο'' (2006), ο ήρωας, ένας Δανός ακτιβιστής ο οποίος από τις υποβαθμισμένες περιοχές της Ινδίας και την αυτοεξορία του, επιστρέφει στη γενέτειρά του για να αντιμετωπίσει τα φαντάσματα του παρελθόντος και τις απρόβλεπτες προκλήσεις τους. Η Μπίερ αντιπαραβάλλει στο ψυχρό σκανδιναβικό τοπίο, το έντονο συναισθηματικό ψυχογράφημα των χαρακτήρων, επιτυγχάνοντας με μοναδική μαστοριά τον στόχο, που η ίδια θέτει στον εαυτό της:`` Να διεισδύει κάτω απ’ το πετσί των ηρώων της`.

14.11.10

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ


Απέναντι στους επίδοξους top και master chef...
Απέναντι στην γκουρμέ κακογουστιά τους...
Απέναντι στα αποφάγια τους που τα έκαναν άποψη...
Απέναντι στο απόλυτο τίποτα και στην απανθρωπιά τους...

εμείς βάζουμε τις "Συναγές Μαγειρικής" των Χαΐνηδων.
Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε.

13.11.10

ΜΠΡΟΥΝΟ ΓΚΑΝΖ - ΕΚ ΒΑΘΕΩΝ

Ο πατριάρχης του γερμανόφωνου σινεμά μιλά για την καριέρα του, την αγάπη του για το θέατρο αλλά την απέχθείά του για τους σύγχρονους σκηνοθέτες. Από τον περασμένο Φεβρουάριο είναι πρόεδρος της Ακαδημίας Κινηματογράφου.


Ο χειμώνας μπήκε, καιρός για σινεμά. Και όταν λέμε γερμανόφωνο σινεμά, εννοούμε τον Μπρούνο Γκάνζ, τον ηθοποιό που με την ερμηνεία του στο φιλμ «Η Πτώση» άφησε ανεξίτηλα το στίγμα του στην 7η τέχνη. Για τελευταία φορά ο Γκανζ στάθηκε πάνω στη θεατρική σκηνή του 2006 ως Τίτος Ανδρόνικος στο έργο «Η Βεβήλωση» του Μπότο Στράους. Από τότε εμφανίζεται μόνο σε φιλμ. Ο ίδιος μας εξηγεί το γιατί.
«Οι νέοι κάνουν το δικό τους θέατρο που εμένα δεν μου αρέσει», λέει. «Δεν πρέπει οπωσδήποτε να κάνω θέατρο, μια και κάνω κινηματογράφο».

«¨Όπως ο διάβολος το λιβάνι»

Εκπληκτική η ερμηνεία του Γκανζ ως ΧίτλερΗ απογοήτευση για το σύγχρονο γερμανόφωνο θέατρο, που καταστρέφει κάθε τι το κλασσικό, όπως υποστηρίζει, έχει χαραχτεί βαθιά μέσα του. Εδώ και 4 χρόνια δεν έχει συμμετάσχει σε καμιά θεατρική παραγωγή, γιατί θέτει έναν όρο που είναι απαράβατος, την ταύτισή του με το ρόλο που υποδύεται.
«Στο θέατρο», λέει, "είναι δηλητήριο, το ότι κανείς από τους νιόφερτους σκηνοθέτες δεν επιτρέπει την ταύτιση. Την αποφεύγουν όπως ο διάβολος το λιβάνι».
Απομένει ο μεγάλος κύριος του θεάτρου, ο Πέτερ Στάιν. Όμως, όλως εξαιρέτως με τον Στάιν, με τον οποίο ο Γκάνζ συνεργάστηκε στενά από το 1970, στη Σάουμπίνε του Βερολίνου, επήλθε ρήξη μετά το ιστορικό «Φάουστ».Ο Γκάνζ δεν έχει πρόβλημα να μιλήσει γι αυτό: «Ο χώρος που ανοίχτηκε στη φαντασία ήταν πολύ μικρός και ο Στάιν μου είπε, συμπεριφέρομαι όπως ο Γκέτε, όχι όπως ο συγγραφέας Γκέτε, αλλά ως διευθυντής θεάτρου. Παρουσιάζω σκηνοθετικά το κομμάτι και η ερμηνεία είναι υπόθεση των θεατών. Αυτός είναι ένας πειστικός, αλλά αφελής ισχυρισμός, γιατί ο Στάιν ξέρει ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι. Του το είπα και μετά αποφασίσαμε να πάρει ο καθένας το δρόμο του».
Στη μεγάλη οθόνη ο Μπούνο Γκανζ εμφανίζεται περισσότερο τον τελευταίο καιρό. Η μεγαλύτερη κινηματογραφική πρόκληση των τελευταίων χρόνων είναι αναμφισβήτητα ο ρόλος του Χίτλερ στο φιλμ «Η Πτώση». Ερμήνευσε τον Χίτλερ εκπληκτικά, αλλά προκάλεσε τα σχόλια των κριτικών που του καταλόγισαν ότι προσέδωσε ανθρώπινα χαρακτηριστικά σε ένα ανθρωπόμορφο τέρας. Ο ίδιος υπερασπίζεται με αυτοπεποίθηση την ερμηνεία του. Τα έκανα όλα σωστά και είμαι υπερήφανος, λέει.

«Φιλμ χωρίς μουσική υπόκρουση»

Στην κινηματογραφική προσαρμογή του μπεστ στέλερ του Τζο Μπάιερς «Το Τέλος είναι η Αρχή μου» ο Μπρούνο Γκανζ υποδύεται ένα δημοσιογράφο που για πολλά χρόνια εργάστηκε στο περιοδικό Der Spiegel ως ανταποκριτής στη νοτιοανατολική Ασία. Η προετοιμασία για τα γυρίσματα και κυρίως η μελέτη του ρόλου κύλισε σε πολύ εντατικό ρυθμό για τον Γκανζ, ολόκληρα 8ωρα για εβδομάδες. Αλλά άξιζε τον κόπο, όπως λέει, για έναν τόσο απαιτητικό ρόλο. Εκείνο που τον ενοχλεί στον κινηματογράφο είναι η συνεχής και έντονη μουσική υπόκρουση, την οποία θεωρεί άχρηστη. «Θα ήθελα πολύ να δω ένα φιλμ που να επικρατεί ησυχία, δηλαδή να μην ακούγεται τίποτα άλλο εκτός από τις συνομιλίες των ηθοποιών ή το φύσημα του ανέμου, λέει. Και όχι μόλις ο θεατής αισθάνεται συναισθηματικά αβεβαιότητα, να τον γεμίζει κανείς μέσω της μουσικής με συναισθήματα».
Στο φιλμ «Ο Μεγάλος Κρατήρας» ο Μπρούνο Γκανζ υποδύεται έναν Ελβετό πρόεδρο εν μέσω κρίσης. Αν και παραλληλισμοί ανάμεσα στο ρόλο και τον ίδιο είναι ελάχιστοι, σε ένα σημείο υπάρχει. Από τον Φεβρουάριο ο Γκανζ είναι Πρόεδρος της Γερμανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.
«Μου άρεσε όταν ήμουν απλό μέλος της Ακαδημίας, μιλούσα με τους άλλους, για την υπόθεση Πολάνσκι. Στην πραγματικότητα δεν μου πάει αυτό που πρέπει να κάνω τώρα, αλλά ο προκάτοχός μου μου έδωσε καλά επιχειρήματα γιατί πρέπει να το κάνω».

Αναδημοσίευση από Ντόιτσε Βέλλε

ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΣΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ



PENELOPE ART σημαίνει "η τέχνη τού χειροποίητου". Κι αυτό αποδεικνύεται στην πράξη από ένα μικρό δείγμα μιας νέας συλλογής της PENELOPE ART. Xειροποίητα χριστουγεννιάτικα στολίδια λοιπόν από την εικαστικό Πηνελόπη Μακρυνιώτη υπόσχονται να δώσουν ένα διαφορετικό τόνο και χρώμα στα πλαστικά Χριστούγεννα που περνάμε κάθε χρόνο. Είναι οικολογικά, είναι όμορφα και κυρίως είναι πρωτότυπα. Κάθε στολίδι φτιάχνεται στο χέρι από την ίδια την κα Μακρυνιώτη, Το δέντρο μας θα γίνει πιο ανθρώπινο, πιο χαρούμενο, πιο φωτεινό. Η σειρά περιλαμβάνει δεκαπέντε διαφορετικά σχέδια. Ένα σετ μ' αυτά τα στολίδια θα μπορούσε να αποτελέσει και ένα ιδανικό δώρο για τους φίλους μας.


Για περισσότερες πληροφορίες:

www.penelopeart.blogspot.com

grande.post@gmail.com

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΑΡΡΥ ΠΟΤΕΡ Νο 7

Ο έβδομος και προτελευταίος Χάρι Πότερ κάνει σήμερα παγκόσμια πρεμιέρα στο Λονδίνο, όπου αναμένεται να αποφέρει "χρυσάφι" στα ταμεία της Warner Bros, παρότι δεν ήταν εγκαίρως έτοιμη η τρισδιάστατη έκδοση.
Οι νεαροί βρετανοί αστέρες Ντάνιελ Ράντκλιφ, Εμμα Γουότσον και Ρούπερτ Γκριντ, που υποδύονται τους Χάρι, Ερμιόνη και Ρον αντίστοιχα στη σειρά των ταινιών, αναμένεται να εμφανιστούν σήμερα στο κόκκινο χαλί για την ταινία "Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου: μέρος 'Α", που αναμένεται να ξεκινήσει να προβάλλεται στις 19 Νοεμβρίου.
Η εταιρία Warner αποφάσισε να χωρίσει σε δύο ταινίες το τελευταίο βιβλίο της Τζ.Κ.Ρόουλινγκ, που αναφέρεται στον Χάρι και στις περιπέτειές του μετά τις πρώτες έξι ταινίες που απέφεραν κέρδη 5.4 δισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως σε πωλήσεις εισιτηρίων.


Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Το νήμα της Ιστορίας το κρατά ζωντανό 84 χρόνια τώρα. Εκεί, από το 1926 έως σήμερα, η κάθε σημαντική μέρα κατέθεσε την ιστορική της αξία στο αύριο. Εκεί βρήκαν «στέγη» έγγραφα παλιά, όσο η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και το ελληνικό κράτος. Τέσσερα εκατομύρια σελίδες σε 7 χιλιόμετρα ράφια.
Εκεί, μπορεί να βρει κανείς σήμερα πολύτιμα τεκμήρια και συλλογές γι αυτά, που πέρασαν εδώ και ενάμιση και πλέον αιώνα, αφήνοντας ανεξήτηλα τα «βήματά» τους στην πορεία, που φθάνει στο κατώφλι μας. «Βήματα», όπως οι πολεμικές πιστώσεις του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου από το αρμόδιο Υπουργείο της Γαλλίας, οι προυπολογισμοί του ελληνικού κράτους από το 1860 έως το 1930, έγγραφα της Κατοχής και της Ανασυγκρότησης, ελληνικές και ξένες στατιστικές και απογραφές για την Ελλάδα, απολογισμοί του κράτους και τόσα άλλα. Ο λόγος για το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος (ΕΤΕ), ενός πολύτιμου «νησιού», που ανήκει σε όλους τους Έλληνες.


Αν η λέξη «αρχείο» ανακαλεί κάτι παλιό και σκονισμένο, στην περίπτωση αυτή συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Μέσα στο νεοκλασικό μέγαρο Διομήδη, επί της 3ης Σεπτεμβρίου 146, κρύβεται ό,τι πιο σύγχρονο έχει να επιδείξει σήμερα η τεχνολογία, μία όαση, όπου βασιλεύει το απόλυτα «ιδανικό», ως προς τις συνθήκες συντήρησης για όλο τον πλούτο πάνω στον οποίο αναπαύεται η Ιστορία. Πλούτος που ως κοινωνικό αγαθό προσφέρεται στον καθένα, είτε ιστορικό ερευνητή, είτε πολίτη, που ενδιαφέρεται απλώς για τη γνώση.

Αυτή είναι η σημερινή διάσταση του Ιστορικού Αρχείου της ΕΤΕ, την οποία διάσταση έλαβε από το 2002, με την αναδιαμόρφωση της παλιάς έδρας των Γενικών Αρχείων της ΕΤΕ, σύμφωνα με μια νέα σύγχρονη φιλοσοφία λειτουργίας και ενεργούς κοινωνικής δράσης. Γιατί ένα Αρχείο που αποτυπώνει το σύνολο της οικονομικής ιστορίας του νεότερου ελληνικού κράτους αλλά και σημαντικές πτυχές της πολιτικής, πολιτισμικής και κοινωνικής ιστορίας οφείλει, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής του, Γεράσιμος Νοταράς, να είναι πηγή γνώσης και μνήμης για τους πολίτες. Όπως οφείλει να «διαπαιδαγωγήσει», να εξοικιώσει μικρούς και μεγάλους στην αξία των πρωτογενών πηγών γνώσης και της τεκμηρίωσης ως εφόδιο ζωής για κριτική σκέψη και κατά συνέπεια κριτική συμμετοχή στην κοινωνία.

από το ΑΠΕ

ΕΞ' ΕΠΑΦΗΣ - ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

O Dan, γύρω στα τριάντα, εμφανίσιμος αλλά μάλλον μέτριος δημοσιογράφος, εργάζεται σε μία εφημερίδα του Λονδίνου. Όταν ένα ταξί χτυπά μία νεαρή, μικροκαμωμένη κοπέλα και την αφήνει αναίσθητη στη μέση του δρόμου, ο Dan την μεταφέρει στο νοσοκομείο. Το όνομά της είναι Alice. Ένα χρόνο μετά, o Dan ετοιμάζεται να εκδώσει το βιβλίο του για την ζωή με την Alice, η οποία πια μένει μαζί του. Στο φωτογραφικό στούντιο της Αμερικανίδας, Anna, ποζάρει για το εσώφυλλο του βιβλίου του. Η ψιλόλιγνη, μυστηριώδης φωτογράφος προσπαθεί να αποθαρρύνει το φλερτ του Dan, οι δυο τους όμως έρχονται λίγο πιο κοντά από ό,τι θα έπρεπε. Χωρίς, βέβαια, να έχει πετύχει το στόχο του, ο Dan εμφανίζεται σε ένα ερωτικό chatroom με το ψευδώνυμο "Anna" και κλείνει ραντεβού με έναν δερματολόγο, τον Larry, o οποίος έχει πειστεί πως βρήκε την ιδανική γυναίκα στις φιλήδονες υποσχέσεις της "Anna". Οι δυο τους θα συναντηθούν στο ανήλιο ενυδρείο που περνά τα μεσημέρια της η Anna. Και θα ολοκληρώσουν το επικίνδυνο ερωτικό τετράγωνο.


Βασισμένο στο γνωστό θεατρικό έργο του Patrick Marber, ο οποίος ανέλαβε και το σενάριο της κινηματογραφικής βερσιόν, το "Closer" είναι ένα δράμα σχέσεων και διαλόγων. Είναι το ψυχογράφημα μίας ομάδας ανθρώπων που αδυνατούν να αντιληφθούν αυτό που πραγματικά τους λείπει, αρνούνται ωστόσο και να πάψουν να δοκιμάζουν ξανά και ξανά, μέχρι να αισθανθούν ότι το έχουν κατακτήσει. Είναι η ιστορία δύο ζευγαριών που διαλύονται και ανταλλάσσουν θέσεις, μόνο για να επιστρέψουν σε αυτό που αμφισβήτησαν και να το εγκαταλείψουν για άλλη μία φορά.

Η παράσταση ανέβηκε σε σκηνοθεσία Γιάννη Διαμαντόπουλου και μετάφραση - απόδοση Θωμά Σίδερη.

Παίζουν: Δημήτρης Βογιατζής, Δημήτρης Μαχαίρας, Μάχη Μακριδου, Άνθή Τσιρούκη



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ


ΤΕΤΑΡΤΗ ΩΡΑ 21.30 ΛΑΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ 13 ΕΥΡΩ
ΠΕΜΠΤΗ ΩΡΑ 21.30 ΛΑΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ 13 ΕΥΡΩ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΩΡΑ 21.30
ΣΑΒΒΑΤΟ ΩΡΑ 21.30
ΚΥΡΙΑΚΗ ΩΡΑ 20.00
ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ 15 ΕΥΡΩ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ 13 ΕΥΡΩ
ΙΣΧΥΟΥΝ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ & ΟΓΑ

Η GOOGLE ΑΦΙΕΡΩΝΕΙ ΤΟ ΛΟΓΟΤΥΠΟ ΤΗΣ ΣΤΑ 160α ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΒΕΝΣΟΝ

Ο Ρόμπερτ Λούις Μπάλφουρ Στίβενσον (αγγλ. Robert Louis Balfour Stevenson) ήταν Σκοτσέζος μυθιστοριογράφος, ποιητής και δοκιμιογράφος που γεννήθηκε στο Εδιμβούργο το 1850 και πέθανε στις 3 του Δεκέμβρη του 1894 στη νήσο Σαμόα.
Τα πιο διάσημα έργα του είναι η νουβέλλα Δόκτωρ Τζέκιλ και Κύριος Χάιντ (The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde) και το μυθιστόρημα Το νησί των θησαυρών (Treasure Island). Άλλα έργα του είναι Η Απαγωγή, (Kidnapped, 1886), Ο Άρχοντας του Μπάλαντρε (The Master of Ballantre, 1889) και Κατριόνα, (Catriona, 1893, γνωστό και ως David Balfour).


Σπούδασε Νομικά, αλλά πολύ σύντομα εγκατέλειψε την επιστήμη του, για να αφοσιωθεί στη δημοσιογραφία και τη λογοτεχνία. Πραγματοποίησε πολλά ταξίδια και κατέληξε στη Σαμόα, όπου πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Στο διάστημα αυτό κατέγραψε τις ταξιδιωτικές του εντυπώσεις. Όταν πέθανε, πομπή ιθαγενών συνόδευσε τη σορό του μέχρι την κορυφή ενός απόκρημνου βουνού όπου και τάφηκε. Υπήρξε πολυγραφότατος. Οι ιστορίες και οι χαρακτήρες που έπλασε, όπως ο πειρατής με το ξύλινο πόδι και τον παπαγάλο, τον έκαναν ιδιαίτερα αγαπητό στους πολυπληθείς αναγνώστες του, σε όλο τον κόσμο.

Τα στοιχεία αντλήθηκαν από τη Βικιπαίδεια.

ΟΔΥΣΣΕΑΣ - ΗΡΑΚΛΗΣ: ΣΗΜΕΙΩΣΑΤΕ Χ

Ο Οδυσσέας, ο Ηρακλής, ο Μέγας Αλέξανδρος και η γοργόνα βρίσκονται στον κορυφή του καταλόγου των προτιμήσεων των παιδιών του 10ου δημοτικού σχολείου Αλεξανδρούπολης ως προς τους αγαπημένους τους ήρωες και θρύλους.
Οι μαθητές κλήθηκαν να τους επιλέξουν στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος, στο οποίο συμμετέχουν, επίσης, μαθητές δημοτικών σχολείων από την Ισπανία, τη Σλοβακία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, την Τουρκία και την Ιταλία, με στόχο να αναδείξουν την κουλτούρα και τον πολιτισμό της χώρας τους.

Βέβαια σε μια πρώτη συζήτηση με τους δασκάλους τους, τα παιδιά από την Αλεξανδρούπολη ανέφεραν αρχικά τα ονόματα του Αστερίξ, του Μπάτμαν και άλλων σύγχρονων υπερηρώων των κόμιξ…

Ωστόσο, στη συνέχεια, όπως λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο συντονιστής, από την ελληνική πλευρά, του ευρωπαϊκού προγράμματος διά βίου μάθησης Comenius 2010 - 2012, Χρήστος Ντόλιος, όταν άρχισε η συζήτηση για τους ήρωες στα παλαιότερα χρόνια, οι απαντήσεις των μαθητών εστιάστηκαν σε πρόσωπα από την ιστορία, τη μυθολογία και τους αντίστοιχους θρύλους.

«Είναι πολύ διαδεδομένη η παράδοση που παρουσιάζει τη γοργόνα ως αδερφή του Αλέξανδρου να ρωτά τους ναυτικούς αν 'ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος' και να δέχεται σαν απάντηση μόνο το 'ζει και βασιλεύει'», σημειώνει ο κ. Ντόλιος και τονίζει ότι στις αναφορές των παιδιών συναντήθηκε συχνά το όνομα του Ιάσονα και της αργοναυτικής εκστρατείας, αλλά και του Προμηθέα, καθώς δόθηκε έμφαση στην προσφορά της φωτιάς στον άνθρωπο.

ΤΟ PHOTOSHOP ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΙΑΣ 16ΧΡΟΝΗΣ

ΜΕΤΑ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Μεταμεσονύχτια θεατρική παράσταση, αρκεί να μείνετε ξύπνιοι ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ.
ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ είναι και ο τίτλος της παράστασης που παρουσιάζεται στην Αθήνα από το Ερευνητικό Θέατρο.

Στο δρώμενο, έξι άνθρωποι επιχειρούν να κερδίσουν την αιωνιότητα βασιζόμενοι σε εμπειρίες τους και λογοτεχνικά κείμενα.

Devised Theatre


Σκηνοθεσία: Χρ. Θεοδωρίδης

Ερμηνεύουν: Σπ. Ανδρεόπουλος, Ξ. Θεμελή, Αλ. Μπεζίκη, Τ.-Ά. Πίττα, Γ. Παπαπαύλου, Στ. Σβήγκος, Σ. Φύτρος. Σκην.: Μ. Κελίδου. Κοστ.: Όλ. Χατζηιακώβου. Μουσ.: Άννα Λάκη, Χρ. Χριστοδούλου. Φωτ.: Ν. Μοσκοφίδης.

12.11.10

DOMINATRIX ΣΕ ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΑ

Καταρχήν παίρνετε ένα κινητό τηλέφωνο. Οι θέσεις είναι μόνο δέκα και ως εκ τούτου, είναι εξαιρετικά δύσκολη η διαθεσιμότητα. Εάν σταθείτε τυχεροί, το ραντεβού είναι Πατησίων και Πιπίνου. Εκεί, θα σας περιμένει ένας κύριος που θα κρατά ένα πράσινο γλαστράκι. Είναι αδύνατον να μην τον εντοπίσετε.
Θα πάρετε μαζί σας έναν ή δυο φίλους το πολύ, ακριβώς για να μην το παρακάνετε λόγω των περιορισμένων θέσεων. Φυσικά και δε θα τους επίτε πού πάτε, παρά μόνο γενικά και αόριστα σε μια θεατρική παράσταση. Η έκπληξη που θα νιώσουν μετά από λίγο θα είναι η αφετηρία για μία πραγματικά διαφορετική και ξεχωριστή βραδιά.
Όταν συγκεντρωθείτε και οι δέκα, θα αρχίσετε να ανηφορίζετε στην Πιπίνου. Θα χτυπήσετε ένα κουδούνι και θα μπείτε σε μία γκαρσονιέρα. Οι θέσεις βρίσκονται αριστερά τής εισόδου και οι δύο ηθοποιοί παίζουν στο διάδρομο. Χωρίς φώτα, χωρίς μουσική, χωρίς σκηνικά.
Το DOMINATRIX πραγματεύεται την ιστορία ενός ζευγαριού μέσης ηλικίας που έχει βαρεθεί ο ένας τον άλλον και φαντασιώνονται διάφορα πρόσωπα και ρόλους. Σε ένα δεύτερο επίπεδο ανάγνωσης, το DOMINATRIX είναι οι σχέσεις εξουσίας που βιώνει κάθε άνθρωπος από τη στιγμή που γεννιέται.
Η παράσταση κρατά σχεδόν 90 λεπτά και στο στέλος η τζαμένια πόρτα τού σαλονιού ανοίγει, σαν να τα παρακολουθήσατε όλα μέσα από μια κλειδαρότρυπα. Οι ηθοποιοί είναι στη διάθεσή σας να σας εξηγήσουν τα πάντα, πίνοντας όλοι μαζί ένα ποτήρι κρασί. Δεν υπάρχει εισιτήριο, παρά μόνο ένας μεγάλος κουμπαράς σε διακριτικό σημείο για να βάλετε ό,τι επιθυμείτε.
Τηλ. κράτησης: 6907390333



ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Συγγραφέας: Μ. Ρ. Αναστασάκης


Σκηνοθεσία: Δ. Φοινίτσης

Ομάδα Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ. Ερμηνεύουν: Ι. Σιάμου, Χρ. Κωστόπουλος.