2.10.09

Αρχίζει σήμερα το Διεθνές Κιηματογραφκό Φεστιβάλ στην Πάτρα



Ξεκινά σήμερα στην Πάτρα το 11ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ.

Ένα φεστιβάλ με πολιτική και κοινωνική στόχευση και με τον νεανικό «τσαμπουκά» και την αγνότητα που αρνείται τον ελιτισμό και την λαϊκίστικη έκφραση του εύπεπτου. Ένα φεστιβάλ που έχει ανοικτές τις κεραίες του σε νέες φόρμες και νέες ματιές στο διαπολιτισμικό χαρακτήρα της τέχνης του κινηματογράφου.



11χρόνια στον Ελλαδικό χώρο και 4 χρόνια στη Πάτρα, το Διεθνές Πανόραμα από τη πρώτη στιγμή (το 2006) κατάκτησε τις καρδιές των Πατρινών και κατακτήθηκε από τους Πατρινούς. Ρίζωσε για τα καλά και πλέον έγινε θεσμός φέρνοντας και εμπλουτίζοντας τη πόλη με πολιτιστικά στοιχεία από όλες τις γωνιές του πλανήτη.

Η Οργανωτική Επιτροπή τονίζει μεταξύ άλλων τα εξής:

"Απευθύνουμε ανοικτή πρόσκληση προς όλους τους πολιτιστικούς φορείς της Πάτρας, είτε ασχολούνται με το σινεμά (Κινηματογραφική Λέσχη, Γυμνός Οφθαλμός, Καλλιτεχνική Διάδραση) είτε με οποιαδήποτε άλλη μορφή τέχνης, με στόχο το σπάσιμο της απομόνωσης και του εσωτερικού μονολόγου με απώτερο σκοπό την δημιουργία ενός Ενιαίου Πολιτιστικού Δόγματος. Για να βρούμε τη θέση μας σε ένα Ενιαίο πολιτιστικό χώρο έτσι ώστε η Πολιτιστική Πράξη να αποκτήσει νόημα στο διηνεκές. Για το Κινηματογραφικό φεστιβάλ δεν είναι ουτοπία αλλά προσδοκία.

Το Χθες αποτελεί το μεγάλο και ανεκτίμητο κεφάλαιο της παράδοσης της πόλης μας που έχουμε όλοι την υποχρέωση να διατηρήσουμε και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Η πολιτική στον άξονα αυτό θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από σεβασμό για ότι συνέβη και ευαισθησία για να μην ταφεί στη λήθη της καθημερινότητας. Η προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει να είναι αμείωτη και συνεχής. Πολύτιμοι βοηθοί οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι, η βιωσιμότητα των οπίων πρεπει να αποτελέσει μια από τις κύριες φροντίδες της πολιτιστικής πολιτικής στην πόλη μας.

Το Σήμερα είναι η λέξη που συμπυκνώνει την «δρώσα ζωή». Είναι η δημιουργία που καθημερινά προκύπτει από την ελεύθερη δράση και την ανησυχία των πολιτών.

Πολιτισμός δεν είναι μόνον οράματα, ιδέες, ρεύματα, τέχνη κ.α. είναι και συμπεριφορές, ευαισθησίες, αλληλεγγύη, αισθητική. Πολιτισμός σημαίνει συμπαράσταση στον αδύναμο, στον άνθρωπο με ειδικές ανάγκες, στο μετανάστη, στον άστεγο, σημαίνει αποδοχή της διαφορετικότητας του άλλου, σημαίνει με δυο λέξεις Ανθρώπινα Δικαιώματα".

Στην 11η διοργάνωση του φεστιβάλ που θα γίνει από τις 2 έως τις 10 Οκτωβρίου στο ΙΝΤΕΑΛ θα γίνουν τα εξής:

Την πρώτη μέρα του φεστιβάλ θα εγκαινιάσει επίσημα η κ. Αλανιάδη Μαρία, Σκηνογράφος, Πρόεδρος του Ερασ.Σχημ. Ρεφενέ Πάτρας και αμέσως μετά ως ταινία έναρξης θα προβληθεί το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ του Γιάννη Κατωμερή «Μίκης Θεοδωράκης – Το Χρώμα της Ελευθερίας» που αφορά τη ζωή, του μεγάλου Έλληνα μουσουργού της Ρωμιοσύνης, στη Πάτρα. Τα γυρίσματα έγιναν με την βοήθεια των στελεχών του ερασιτεχνικού θεατρικού θιάσου της Πάτρας «Ρεφενέδες»

Την τελευταία μέρα του φεστιβάλ (Σάββατο 10/10) η Οργανωτική Επιτροπή θα βραβεύσει τιμής ένεκεν τον κ. Βασίλη Λαδά, πρώτο πρόεδρο της Κινηματογραφικής Λέσχης της Πάτρας, λογοτέχνη και αγωνιστή της Δικαιοσύνης και της Δημοκρατίας. Στο πρόσωπο του Βασίλη Λαδά βραβεύεται η διαχρονική ιστορία της κινηματογραφικής λέσχης.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα μοιράζονται ενημερωτικά φυλλάδια της Μ. Κ.Ο. ΜΕΡΙΜΝΑ ΖΩΗΣ www.merimna.gr. Ένας Μη Κυβερνητικός Οργανισμός που δραστηριοποιείται από το 1999, αντιμετωπίζοντας προβλήματα τοξικοεξάρτησης: πρόληψη-θεραπεία-επανένταξη. Απευθύνεται κυρίως σε χρήστες ψυχοτρόπων ουσιών στις οικογένειες τους και σε όσους έχουν την θέληση και επιθυμία να θεραπευτούν από τις ουσίες και όχι να τις υποκαταστήσουν με άλλες.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΕΙΝΑΙ:

- στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα 5 βραβεία και 2 διακρίσεις (καλύτερης ταινίας μικρού μήκους, animation, ντοκιμαντέρ, video art και διακρίσεις για μικρού μήκους και μουσικής)

- στο Ελληνικό Διαγωνιστικό τμήμα θα δοθούν 16 βραβεία -καλύτερης ταινίας μεγάλου μήκους, μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ, μουσικής, animation, video art, video dance, Α’ ανδρικού ρόλου, Α’ γυναικείου ρόλου και επίσης καλύτερης αντιρατσιστικής ταινίας (θα το δώσει το Πανεπιστήμιο Πάτρας), καλύτερης αντιπολεμικής ταινίας, καλύτερης ταινίας οικολογικού περιεχομένου, βραβείο στην ταινία με ευαισθησία για άτομα με αναπηρία επίσης βραβεία για την ταινία που θίγει τα προβλήματα των μεταναστών,

- ειδική διάκριση σε ταινία μαθητικής δημιουργίας

- και τέλος το βραβείο «ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ» που δίνει η Οργανωτική Επιτροπή του κινηματογραφικού φεστιβάλ για την ποιητικότητα της ταινίας.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ

- 62 χώρες - 232 ταινίες

- 122 Ελληνικές συμμετοχές (5 ταινίες μεγάλου μήκους, 69 μικρού μήκους, 23 ντοκιμαντέρ, 12 ταινίες video art, 11 animation, 2 ταινίες video dance)

- 102 ταινίες στο Διεθνές διαγωνιστικό (46 μικρού μήκους, 27 ντοκιμαντέρ, 14 ταινίες video art, 15 animation)

- 2 κινηματογραφικά αφιερώματα (8 ταινίες)

- 77 ώρες προβολών

Θεματικές Ενότητες

«Κινηματογράφος, ειρήνης τέχνη», «Στα πέρατα της γης», «Βαλκανική γειτονιά»,

«Περιδιαβαίνοντας την Ευρώπη», «Ελληνικό Πανόραμα», «Ματιές στην ματωμένη Ανατολή», «Πατρινοί σκηνοθέτες», «Νότος του πάθους και των αγώνων», «Στιγμές Πάτρας», «Βραβευμένες ταινίες Νεανικού Φεστιβάλ, ArtFools Video Festival της Λάρισας», «Βραβευμένες - επιλεγμένες ταινίες 7ης Διεθνούς Συνάντησης Αρχαιολογικής ταινίας ΑΓΩΝ»

Διεθνές Διαγωνιστικό. Χώρες

Αμερική: Βενεζουέλα, Αργεντινή, Η.Π.Α., Βραζιλία, Περού, Καναδάς, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Βολιβία.

Ευρώπη: Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Δανία, Βουλγαρία, Αυστρία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Ολλανδία, Αλβανία, Κύπρος, Νορβηγία, Ελβετία, Σερβία, Γερμανία, Ισπανία, Μολδαβία, Ρουμανία, Ουκρανία, Μαυροβούνιο, Πολωνία, Ιταλία, Φιλανδία, Τσεχία, Σουηδία, Αρμενία, Πορτογαλία, Ρωσία, Σουηδία, Κροατία, Σλοβενία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη.

Ασία: Σιγκαπούρη, Ιράν, Ιράκ, Μπαγκλαντές, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία, Τουρκία, Κίνα, Ινδία, Φιλιππίνες, Ιαπωνία, Ταιβάν, Κουρδιστάν, Ισραήλ, Παλαιστίνη, Λίβανος,

Αφρική: Αλγερία, Πράσινο Ακρωτήρι, Αίγυπτος.

Ωκεανία: Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία.

Έκθεση φωτογραφίας που διοργάνωσε το φεστιβάλ με θέμα: "Φωτογραφίζοντας την καθημερινότητα της ζωής στη πόλη" στο διαγωνισμό συμμετέχουν μόνο Πατρινοί καλλιτέχνες

Κινηματογραφικά αφιερώματα, εκτός διαγωνιστικού:

1) Προβολές αρχαιολογικών ντοκιμαντέρ 7ης Διεθνούς Συνάντησης

(«ΑΓΩΝ - Διεθνής Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Xώρου» που οργανώθηκε από το περιοδικό: «Αρχαιολογία και Τέχνες»

2) Βραβευμένες ταινίες Νεανικού Φεστιβάλ της Λάρισας, Artfools Video Festival

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου