29.6.10

ΕΝΑ ΚΟΥΖΟΥΛΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Στο Μόχλος, ένα όμορφο και γραφικό χωριό της Κρήτης, ετοιμάζεται ένα δροσερό καλοκαιρινό φεστιβάλ με τον ιδιαίτερα χαρακτηριστικό κρητικό τίτλο "Κουζουλό".

Στο τριήμερο αυτό φεστιβάλ (30, 31 Ιουλίου και Κυριακή 1η Αυγούστου) συμμετέχουν αξιόλογοι καλλιτέχνες όπως οι: Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Θάνος Μικρούτσικος, Χρήστος Θηβαίος, Γιάννης Κούτρας, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Τάνια Τσανακλίδου, Apurimac, Οκτάβα κ.ά.
Η ιδέα για το «ΚΟΥΖΟΥΛΟ Φεστιβάλ» γεννήθηκε μέσα από μια βελγο-κρητική φιλία. Από ένα μικτό ζευγάρι (Βελγίδα και Κρητικός), μαζί με ακόμα ένα ζευγάρι Βέλγων:

Ο Γιάννης Πετράκης γεννήθηκε στο Μόχλος και είναι παντρεμένος με την Anne Lebrun. Μαζί διοργανώνουν περιπάτους και εκδρομές με ποδήλατα, μοτοσυκλέτες και αυτοκίνητα 4Χ4 στην ανατολική Κρήτη (www.crete.fr.fm). Ζουν στο Μόχλος εδώ και πολλά χρόνια.

Η Marie και ο Marc Petit δημιούργησαν στο Βέλγιο την WEX (www.wex.be) και έχουν οργανώσει σημαντικές εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων και πολλές συναυλίες. Πριν από περίπου δέκα χρόνια το ζευγάρι ερωτεύθηκε το Μόχλος, όπου τακτικά έρχονταν για διακοπές, και από τότε αγόρασαν ένα σπίτι και τώρα περνούν εκεί πολλούς μήνες κάθε χρόνο.

Με τα χρόνια και χάρη στη φιλία αυτή, τα δυο ζευγάρια σκέφτηκαν να οργανώσουν στο Μόχλος ένα μουσικό φεστιβάλ. Μια κουζουλή ιδέα, ένα κουζουλό μέρος… κι όλοι τους κουζουλοί με τη μουσική!



Το πρόγραμμα

Την πρώτη μέρα, Παρασκευή 30 Ιουλίου στις 18.00 οι Pera Banda τραγουδούν κλασικά ροκ κομμάτια αναμιγνύοντας παραδοσικά όργανα. και αμέσως μετά, στις 20.00 θα ανέβουν στο stage οι Apurimac, αγαπημένο σχήμα με έλληνες και λατίνους μουσικούς.

Στο τέλος της πρώτης μέρας ο μεγάλος μας ρόκερ Βασίλης Παπακωνσταντίνου θα τραγουδήσει τα πιο δυνατά κομμάτια από την καριέρα του. Τη δεύτερη μέρα, Σάββατο 31 Ιουλίου στις 18.00 το απόγευμα θα εμφανιστούν οι Blues Wind με μουσική Blues, Jazz and Rock. Ακολουθεί στις 20.00 το συγκρότημα Armos που έχει συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες (Μ. Λιδάκης, Μπ. Στόκας κ.α.).

Η βραδιά θα κλείσει με ένα ταξίδι μέχρι τις γραμμές των οριζόντων με τον συνθέτη ΘάνοΜικρούτσικο, τον Γιάννη Κούτρα και τον Χρήστο Θηβαίο.Την Τρίτη και τελευταία μέρα, Κυριακή 1 Αυγούστου, στις 18.00 το απόγευμα τραγουδάει ο Δημήτρης Μπετίνι, ακολουθεί το συγκρότημα Octava στις 20.00 και η βραδιά θα κλείσει με την Ελευθερία Αρβανιτάκη και την Τάνια Τσανακλίδου με την παράσταση «Του ονείρου η αύρα μας ενώνει…» που θα τραγουδήσουν τις μεγάλες τους επιτυχίες από τις 22.00 μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα.Τιμή εισιτηρίων κάθε μέρας (3 συναυλίες): 30 ευρώ.

Τιμή ενιαίου εισιτηρίου τριών ημερών (9 συναυλίες): 70 ευρώ.

"ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΓΗΣ" ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ

Τα 10 χρόνια τους γιορτάζουν φέτος στη Βλάστη Κοζάνης, οι "Γιορτές της Γης", καθώς ξεκίνησαν το 2001, και συνεχίζουν φιλόδοξα και σταθερά έως σήμερα.

Μια οικολογική γιορτή σε μια εποχή που το περιβάλλον φαινόταν να απασχολεί όλο και λιγότερο τους πολίτες, μακριά από καθιερωμένους τουριστικούς προορισμούς, σε ένα ορεινό χωριό με υψόμετρο 1.240 μέτρων, που επιπλέον γειτνιάζει με μια περιοχή περιβαλλοντικά υποβαθμισμένη από τα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ, σίγουρα δεν φαινόταν και η καλύτερη ιδέα.
Η Βλάστη, το σχεδόν έρημο τότε ορεινό χωριό, έχει αλλάξει εντυπωσιακά και πλέον έχει μπει στον χάρτη των τουριστικών προορισμών. Και περισσότεροι από 100.000 επισκέπτες έχουν συμμετάσχει, όλα αυτά τα χρόνια, στις Γιορτές της Γης, που πλέον είναι γνωστές σ' όλη την Ελλάδα και έχουν καθιερωθεί ως η «άλλη πρόταση» του καλοκαιριού, ως ένα ξεχωριστό event, κατορθώνοντας να "τραβήξουν" τα βλέμματα όλων όσων αναζητούν κάτι διαφορετικό.

Αποτελώντας μια πολυπολιτισμική γιορτή και προτείνοντας ένα διαφορετικό «εναλλακτικό» πρόγραμμα, ανέδειξαν την ύπαρξη του διαφορετικού και απέδειξαν ότι η συνύπαρξη των πολιτισμών μόνο γιορτή μπορεί να είναι. Παράλληλα περιλαμβάνοντας ένα πλήθος παράλληλων δραστηριοτήτων καθιερώθηκαν ως μια απόπειρα παρέμβασης για την προώθηση μιας άλλης αντίληψης στη σχέση μας με τη φύση και επιπλέον αποτελούν μια πρόταση πολιτιστική, μια πρόταση διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου, ακόμα και μια πρόταση εναλλακτικής διατροφής.

Παρά την οικονομική κρίση, η οργανωτική ευθύνη της Κοινότητας Βλάστης και με την συνδιοργάνωση της Εταιρείας περιβαλλοντικής Έρευνας και Ενημέρωσης ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ συνεχίζουν με ένα ποικιλόχρωμο συναυλιακό πρόγραμμα που περιλαμβάνει γνωστά ονόματα της ελληνικής και βαλκανικής μουσικής σκηνής, θεατρικές παραστάσεις αλλά και πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων.



Το πρόγραμμα

Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Los Mujeros (20.30 μ.μ.)

Οι Los Mujeros είναι μια νεανική επταμελής μπάντα που ιδρύθηκε στην Πτολεμαΐδα και αναδείχθηκε μέσα από το Schoolwave (2007, 2008, 2009). Το 2008 συμμετείχε στο Rockwave ως opening act με headliners τους Patty Smith και Manu Chao. Με επιρροές τόσο ethnobalkan όσο και bossanova-blues υπόσχεται πολλά με ένα line-up χάλκινων πνευστών και πολλή ενέργεια ώστε κάθε live να εξελίσσεται σε πάρτυ.

Χρήστος Θηβαίος (22.00 μ.μ.)

Ο Χρήστος Θηβαίος μαζί με μια εξαιρετική τζαζ - ροκ μπάντα, παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με τις καλύτερες στιγμές της δισκογραφίας του και επιλογές από αγαπημένα του τραγούδια. Τραγουδοποιός σπάνιας ευαισθησίας και ερμηνευτής ιδιαίτερης εκφραστικότητας, ο Χρήστος Θηβαίος έχει ταυτιστεί με μερικά από τα πιο όμορφα τραγούδια των δύο τελευταίων δεκαετιών. Από το «Ημερολόγιο», τις «Περικοπές Ενός Απόκρυφου Ευαγγελίου», το «Κόκκινο Θολό Φεγγάρι» και το «Γορίλα» μέχρι το «Πόσο Πολύ Σ' Αγάπησα», τη «Μικρή Πατρίδα» και τον «Άμλετ Της Σελήνης».

Monsieur Minimal (λίγο μετά τα μεσάνυχτα)

Με άπλες όμορφες μελωδίες γλυκά pop φωνητικά και με άριστες κριτικές, τόσο από το εσωτερικό όσο κι από το εξωτερικό κι έχοντας στις βαλίτσες του δύο album το "lollipop" και την «Πάστα Φλώρα» (με συμμετοχή-έκπληξη της Δήμητρας Γαλάνη) o Μonsieur Μinimal κάνει τους ανθρώπους που τον ακούν να χαμογελούν, να ταξιδεύουν και να ερωτεύονται μέσα από αυτή.

Στη σκηνή εμφανίζεται με ένα laptop, μια κιθάρα (ηλεκτρική και ακουστική), ένα μεγαλόφωνο και μια φωνή.



Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Rock Four (20.30 μ.μ.)

Οι Rock Four είναι η τοπική νεανική μπάντα της Βλάστης, αποτελούμενη από 6 φίλους που αγαπούν την rock μουσική, όπως μαρτυρά και το όνομά τους. Η πρώτη τους εμφάνιση ήταν και πάλι στις Γιορτές της Γης το 2007, όπου και άφησαν όμορφες εντυπώσεις με γνωστά rock covers και μπαλάντες.

Λωξάνδρα (21.30 μ.μ.)

Το μουσικό σχήμα ΛΩΞΑΝΤΡΑ σχηματίστηκε στη Θεσσαλονίκη από τους Δημήτρη Βασιλειάδη και Λουκά Μεταξά το 1997.

Έχουν ασχοληθεί με τη μελέτη, έρευνα και εκτέλεση κυρίως της αστικής μουσικής παράδοσης των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης (meyhane-kafe aman), αλλά και με τη Βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική, τη Δημοτική μουσική της Ελλάδας, καθώς και με την κλασική Οθωμανική και τη νεότερη αστική και λαϊκή μουσική της Τουρκίας

Gevende (Tουρκία), (23.00 μ.μ.)

Mια μπάντα από την ανερχόμενη τούρκικη μουσική σκηνή, που κάνει πλέον διεθνή καριέρα.

Στη σκηνή δημιουργούν μια μουσική χωρίς όρια, αυτοσχεδιάζουν στον αρχικό ρυθμό, αναμειγνύουν μουσικές από διαφορετικούς πολιτισμούς, ξεπερνούν πατρίδες και σύνορα και δημιουργούν το νέο world fusion. Παρόλο που δύσκολα μπορούμε να κατατάξουμε τη μουσική τους ίσως οι όροι "folk rock" ή "psychedelic folk" μπορούν να τους χαρακτηρίσουν

Σπύρος Γραμμένος (μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα)

Φέτος έκανε ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του. Με τις κόκκινες τιράντες να είναι το... σήμα κατατεθέν του, χαρακτηριστικής έντασης φωνή, ανατρεπτική -αντισυμβατική ματιά και αυτοσαρκαστικό χιούμορ ο Σπύρος Γραμμένος μπήκε με φόρα στα μουσικά μας πράγματα.

Στη σκηνή παρλάρει και ξεσηκώνει το κοινό του, θυμίζοντας τον νεαρό Τζίμη Πανούση των πρώτων χρόνων. Και πρόσφατα κυκλοφόρησε τον πρώτο του προσωπικό δίσκο με το χαρακτηριστικό τίτλο "Λίγο πριν τα τιράντα"



Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Two Man Show μια αντιπολεμική κωμωδία από την Ομάδα Θεάτρου C For Circus, (20.30 μ.μ.)

To έργο αποτελεί μια προσαρμογή πάνω στο έργο του Δημήτρη Σακατζή, "Το πορτοκάλι με την περόνη".

Με βάση το σώμα και την παντομίμα "μιλάει" σε βάθος για την ανθρώπινη τραγωδία που εξελίσσεται εδώ και χιλιάδες χρόνια. "Πραγματεύεται την ενηλικίωση" σε ένα σκληρό κόσμο, όπου η παιδικότητα αφαιρείται με βία, με στολή και αυτόματο.

Ανεξάρτητα αν τα φέρουμε εμείς τα όπλα ή οι άλλοι, σε άλλους τόπους μακρινούς, και εμείς και οι παππούδες μας και τα παιδιά μας μεγαλώνουμε και παλιώνουμε σε καιρούς χαλεπούς, σε καιρούς πολέμου

Κara deniz project // savvas pavlidis (thessaloniki . berlin), (22.00 μ.μ.)

Οι kara deniz αποτελούν το μουσικό project του συνθέτη και παραγωγού Σάββα Παυλίδη και δημιουργήθηκαν μέσα από την συνεργασία του με την Βερολινέζα τραγουδίστρια Johanna Fassbender.

Ο Σάββας Παυλίδης δημιουργεί, πάνω σε ηλεκτρονικό περιβάλλον, μαυροθαλασσίτικους και μεσογειακούς ήχους και ρυθμούς, τους οποίους ντύνει με αγγλόφωνο στίχο και pop αισθητική.

Karandila Gypsy Brass Orchestra (Βουλγαρία), (23.30 μ.μ.)

Μπάντα χάλκινων πνευστών από την Βουλγαρία. Παραδοσιακό ρεπερτόριο με oriental ρυθμούς όπως αφομοιώθηκαν στα Βαλκάνια αλλά και αρμένικες και "Karakachani" μελωδίες, επιρροές από την Balkangypsy και την παραδοσιακή βουλγαρική μουσική. Και όλα αυτά παιγμένα με σύγχρονους υπαινιγμούς, ώστε όταν, συχνά, αυτοσχεδιάζουν θυμίζουν μπάντα της Νέας Ορλεάνης με ρίζες στη βαλκανική μουσική.

Cabaret Balkan feat Δημήτρη Σταρόβα, (μια ώρα μετά τα μεσάνυχτα)

Η μπάντα με τον βαλκανικό ήχο και τα τρελά κέφια που ξεσηκώνουν το κοινό σε κάθε τους εμφάνιση!

Μια μπάντα-party (από μόνη της) με ατόφια μεσογειακή τρέλα, αναρχοαυτόνομη διάθεση και βαλκανικές πινελιές. Και επειδή κάθε τρελό πάρτι πρέπει να έχει έναν άντρα με πραγματικό… εκτόπισμα, μια ιδιαίτερα προβληματισμένη έως προβληματική φυσιογνωμία, έναν πατέρα πάνω από όλα, γι' αυτό ο Δημήτρης Σταρόβας θα είναι μαζί τους σε μια παράσταση για υγιή αυτιά και ανθεκτικό στο χορό σώμα.



Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Τα 13 Ρολόγια, μουσικοθεατρική παράσταση από την ομάδα Ούγκα Κλάρα, (20.30 μ.μ.)

Νέες σκηνικές συνθέσεις και παραλλαγές γνωστών τραγουδιών από το Ελληνικό και διεθνές ρεπερτόριο ζωντανεύουν το μαγικό παραμύθι του Τζέημς Θέρμπερ και ξετυλίγουν μια απίθανη περιπέτεια στον κόσμο των κάστρων, των δράκων και των ξωτικών δημιουργώντας επί σκηνής τα δεκάδες πρόσωπα ενός παραμυθένιου άθλου.

Η φωνή της Έλσας Μουρατίδου, η θεατρική δράση του Δημήτρη Σακατζή, το μπάσο του Λεωνίδα Κυρίδη, τα πνευστά του Χρήστου Μπάρμπα, η κιθάρα του Παναγιώτη Μανουηλίδη και τα κρουστά του Νίκου Ψοφογιώργου παντρεύουν με μοναδικό τρόπο το μουσικό αυτοσχεδιασμό και το σκηνικό θέαμα σε μια παράσταση γεμάτη χιούμορ και ανατροπές για θεατές από 8 έως 88 ετών!

Ερασιτέχνες Εραστές, (21.30 μ.μ.)

Το όχημα για τις μουσικές αναζητήσεις του Γιώργου Τσακαλίδη, ιδρυτή της ανεξάρτητης δισκογραφικής εταιρείας Ano Kato Records. Σε πρώτη δημόσια παρουσίαση 8 τραγούδια σε στίχους του ποιητή Νίκου Καββαδία (που δημοσίευσε σε νεανική ηλικία, στο περιοδικό της Μεγάλης Ελληνικής Εγκυκλοπαίδειας το 1928, με το ψευδώνυμο Πέτρος Βαλχάλας) αλλά και καινούργια τραγούδια του Γιώργου Τσακαλίδη.

Μαζί του η Δέσποινα Σκέντου (βιολί) και ο Νίκος Ψοφογιώργος (κρουστά).

Χειμερινοί Κολυμβητές, (23.00 μ.μ.)

Οι Χειμερινοί Κολυμβητές αποτελούν μία μοναδική περίπτωση μουσικού σχήματος. Πολύ γνωστοί τόσο για τις άκρως επιτυχημένες live εμφανίσεις τους και τους φανατικούς οπαδούς τους, όσο και για την ιδιαιτερότητα της φωνής και της προσωπικότητας του Αργύρη Μπακιρτζή.

Κάθε συναυλία τους διακρίνεται για τη μουσική τους πρόταση που συνδυάζει παραδοσιακά και έντεχνα στοιχεία, εφαρμοσμένα από δεξιοτέχνες μουσικούς, αλλά και για την ευδιάθετη, ζεστή και ουσιαστική ατμόσφαιρα που δημιουργούν με το κοινό τους.

Vodka Rag, (μια ώρα μετά τα μεσάνυχτα)

Οι Vodka Rag είναι μια μουσική κολεκτίβα από τη Μυτιλήνη που συνδυάζει την μουσική Ska με τις μελωδίες των Βαλκανίων και τα θλιβερά βαλς πλανόδιων μουσικών χρωματισμένα με παραμορφωμένες κιθάρες και επιρροές από τους Τiger Lillies και το Nick Cave. Ο στίχος συχνά μελαγχολικός και συμβολικός έχει αναφορές στoυς κοινωνικούς αγώνες των ημερών μας, στην δυνατότητα των κοινωνιών για ελευθερία και αυτοοργάνωση και στα περιβαντολλογικά προβλήματα του πλανήτη ως απόρροια της δίψας για κέρδος και του καπιταλιστικού μοντέλου οργάνωσης.



και ακόμη...

• Ο Βασίλης Βασιλάτος & τo "Percussion Part" των "Ιστοριών για Κρουστά" σε καθημερινά happenings, επιδείξεις και σεμινάρια κρουστών, ...νταούλια, congas, ταμπούρα, cajon και κάθε λογής κρουστά, συνδυάζονται με κουβάδες, λεκάνες κι' άλλα χρηστικά αντικείμενα και με βάση ένα πρωτότυπο υλικό από συνθέσεις για κρουστά διαμορφώνουν ένα δυναμικό και ιδιαίτερα προσωπικό ύφος.

• Απρόοπτες μεσημεριανές συναυλίες στο κάμπινγκ

• Συζητήσεις και σεμινάρια, εικαστικές και φωτογραφικές εκθέσεις, παραστάσεις Καραγκιόζη, παζάρι βιολογικών προϊόντων και χειροτεχνιών, παιδότοπος, παρουσιάσεις της δράσης Περιβαλλοντικών Οργανώσεων και πολλές ακόμη δραστηριότητες.



Και με ένα αρκετά φτηνό εισιτήριο (12 ευρώ το ημερήσιο, 20 ευρώ το διήμερο και 30 για όλο το τετραήμερο), που περιλαμβάνει και το κάμπινγκ και πολύ προσιτές τιμές στο εστιατόριο με βιολογικά προϊόντα, επιβεβαιώνουμε στην πράξη τον αντιεμπορευματικό χαρακτήρα των Γιορτών της Γης και αποτελούμε επιπλέον μια εναλλακτική πρόταση διακοπών - απάντηση στην οικονομική κρίση.



Πληροφορίες:

Η Βλάστη βρίσκεται στο Ν. Κοζάνης, στο όρος Σινιάτσικο που δεσπόζει πάνω από την Πτολεμαΐδα και σε απόσταση 24 χλμ. από αυτήν. Συνολικά απέχει 160 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 530 χλμ. από την Αθήνα. Με την Εγνατία οδό η απόσταση έχει μειωθεί αισθητά και σε λιγότερο από δυο ώρες ο επισκέπτης μπορεί να βρεθεί, ξεκούραστα, από τη Θεσσαλονίκη στη Βλάστη.

Ο ΚΛΑΣΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΟ "ΑΣΤΥ"

Αυτό το καλοκαίρι αναμένεται πλούσιο σε κινηματογραφικά θεάματα και οι σινεφίλ ταινίες, έχουν την τιμητική τους. Από την Πέμπτη 24 Ιουνίου μέχρι την Τετάρτη 7 Ιουλίου, πραγματοποιείται στον κινηματογράφο Άστυ αφιέρωμα με εισιτήριο 8 ευρώ για δύο ταινίες την ημέρα!

Ώρες Έναρξης Ταινιών: 8:00 & 10:30
Τρίτη 29 Ιουνίου - Βραδιά Ζυλ Ντασσέν

"Νύχτα και η Πόλη" - Σκηνοθεσία Ζυλ Ντασσέν

"Δέκα και Μισή Καλοκαίρι Βράδυ" - Σκηνοθεσία Ζυλ Ντασσέν



Τετάρτη 30 Ιουνίου - Βραδιά Τζέιμς Στιούαρτ

"Σιωπηλός Μάρτυρας" - Σκηνοθεσία Άλφρεντ Χίτσκοκ

"Ο Δεσμώτης του Ιλίγγου" - Σκηνοθεσία Άλφρεντ Χίτσκοκ





Εβδομάδα από 1 έως 7 Ιουλίου



Πέμπτη 1 Ιουλίου - Βραδιά Λουίς Μπουνιουέλ

"Λος Ολβιδάδος" - Σκηνοθεσία Λουίς Μπουνιουέλ

"Εξολοθρευτής Άγγελος" - Σκηνοθεσία Λουίς Μπουνιουέλ



Παρασκευή 2 Ιουλίου - Βραδιά Όρσον Ουέλς

"Πολίτης Κέιν" - Σκηνοθεσία Όρσον Ουέλς

"Οι Καμπάνες του Μεσονυχτίου" - Σκηνοθεσία Όρσον Ουέλς



Σάββατο 3 Ιουλίου - Βραδιά Αλέν Ντελόν

"Η Πισίνα" - Σκηνοθεσία Ζακ Ντεράι

"Γυμνοί στον Ήλιο" - Σκηνοθεσία Ρενέ Κλέμαν



Κυριακή 4 Ιουλίου - Ερωτας στο Κόκκινο

"Ματαντόρ" - Σκηνοθεσία έντρο Αλμοδόβαρ

"Ο Καυγατζής" - Σκηνοθεσία Ράινερ Βασμπίντερ



Δευτέρα 5 Ιουλίου - "Οικογενειακά Πάθη

"Λολίτα" - Σκηνοθεσία Στάνλει Κιούμπρικ

"Θεώρημα" - Σκηνοθεσία Πιερ Πάολο Παζολίνι



Τρίτη 6 Ιουλίου - Νύχτα Κωμωδίας

"Κλέψας του Κλέψαντος" - Σκηνοθεσία Μάριο Μονιτσέλι

"Φρανκεστάιν Τζούνιορ" - Σκηνοθεσία Μελ Μπρουκς



Τετάρτη 7 Ιουλίου - Βραδιά Ναγκίσα Οσίμα

"Αυτοκρατορία των Αισθήσεων" - Σκηνοθεσία Ναγκίσα Οσίμα

"Αυτοκρατορία Του Πάθους" - Σκηνοθεσία Ναγκίσα Οσίμα

28.6.10

Έλληνας ζωγράφος στο Μουντιάλ


Μπορεί η ελληνική Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου να αποχώρησε, γενναία, από τα στάδια της Νότιας Αφρικής, όμως ένας αξιόλογος Ελληνας καλλιτέχνης της Διασποράς, ο Δημήτρης Λουμιώτης, που εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα ζει και δημιουργεί στη Βιέννη, εξακολουθεί να συμμετέχει μέχρι το τέλος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, στο "Εικαστικό Μουντιάλ" στο Γιοχάνεσμπουργκ. Στη μεγάλη έκθεση στο Stadium Collection Launcend , που διοργανώνεται από την "2010fineart" και στην οποία παίρνουν μέρος 160 διεθνείς καλλιτέχνες, από τις συμμετέχουσες στο Πρωτάθλημα χώρες, με ισάριθμα έργα τους, ο Δημήτρης Λουμιώτης εκθέτει έναν τρισδιάστατο πίνακά του ψηφιακής τέχνης, με θέμα "Ποδόσφαιρο και Αφρική".
Το έργο είναι τυπωμένο σε μουσαμά με ειδικές μελάνες, ενώ αντίγραφά του, όπως και αντίγραφα των έργων των άλλων καλλιτεχνών, θα διατίθενται από τους διοργανωτές σε ποικιλόμορφους τρόπους.
Γεννημένος το 1960 στον Παρνασσό Γορτυνίας, ο Δημήτρης Λουμιώτης ανακάλυψε την κλίση του στη ζωγραφική όταν το 1973 πρωτοεπισκέφθηκε την Αίγινα και εντυπωσιάστηκε από τους καλλιτέχνες του νησιού, αρχίζοντας να πειραματίζεται ο ίδιος στη συνέχεια, ζωγραφίζοντας αλλά και κάνοντας τα πρώτα βήματα και στη γλυπτική, στον γνωστό αιγινίτικο αμμόλιθο.
Ερχόμενος το 1985 στη Βιέννη, ο Λουμιώτης σπουδάζει λιθογραφία, χαλκογραφία και μεταξοτυπία στο γνωστό εργαστήρι "Αρτ Πριντ" και παράλληλα εργάζεται ως γραφίστας. Από το 1990 αρχίζει να ασχολείται με το σύγχρονο κόσμημα ως σχεδιαστής και κατασκευαστής, ανοίγοντας από το 1997 δικό του ατελιέ σε κεντρικό σημείο της αυστριακής πρωτεύουσας.
Στην Αυστρία ο Δημήτρης Λουμιώτης είναι ευρύτερα γνωστός ως καλλιτέχνης των πολυμέσων, των καλλιτεχνικών εγκαταστάσεων και της Τέχνης στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, δείγμα της οποίας είναι και η δουλειά του που εκτίθεται στη τωρινή διεθνή έκθεση στο Γιοχάνεσμπουργκ.
Εργα του βρίσκονται σε διάφορες συλλογές, ενώ ο ίδιος έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Αυστρία και άλλες χώρες και πρόσφατα στην Ελλάδα με ειδική ατομική έκθεση 20 πινάκων του στο Μουσείο Γουναρόπουλου στου Ζωγράφου

Merilyn for ever


Τρεις ακτινογραφίες της ντίβας του Χόλιγουντ Μέριλιν Μονρόε, εξετάσεις στις οποίες είχε υποβληθεί κατά τη διάρκεια επίσκεψής της σε νοσοκομείο, πουλήθηκαν σχεδόν 10 φορές επάνω από την εκτιμώμενη τιμή τους, στην τιμή των 45.000 δολαρίων.
Ο οίκος δημοπρασιών Ζιλιέν ανακοίνωσε ότι η πώληση αυτή εντάσσεται στα πλαίσια δημοπρασίας ενθυμημάτων θρύλων του Χόλυγουντ, που πραγματοποιήθηκε στο θέρετρο και καζίνο Planet Hollywood στο Λας Βέγκας κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου. Η αρχική εκτίμηση για τις τρεις ακτινογραφίες, θώρακος και λεκάνης, της Μέριλιν ήταν 800 με 1.200 δολάρια.
Για τα προσφερόμενα είδη υπήρξαν προσφορές από την Ιρλανδία, την Ιαπωνία και την Κίνα.
Τις ακτινογραφίες αυτές τις έκανε η θρυλική ντίβα το 1954 κατά τη διάρκεια εξετάσεων στις οποίες είχε υποβληθεί στο νοσοκομείο "Κέδροι του Λιβάνου". Η Μονρόε πέθανε τον Αύγουστο του 1962 σε ηλικία 36 χρόνων.
Στην ίδια δημοπρασία διατέθηκαν προς πώληση το κουστούμι σούπερμαν που φορούσε ο Κρίστοφερ Ριβ στην ταινία "Σούπερμαν IV", το φόρεμα της Οντρεϊ Χέπμπορν από την ταινία "Έξυπνο Μουτράκι" καθώς και το στολισμένο με κρύσταλλα γάντι του Μάικλ Τζάκσον που φορούσε ο βασιλιάς της ποπ στην περιοδεία του "Victory".

I love Polaroid


Για σχεδόν 12,5 εκατομμύρια δολάρια πωλήθηκε η ιστορική συλλογή της Polaroid σε δημοπρασία που διοργανώθηκε την Δευτέρα και χθες Τρίτη από τον οίκο Sotheby's. Οι έγχρωμες μικρού μεγέθους φωτογραφίες του Τεντ Κένεντι και της Φάραχ Φόσετ τις οποίες είχε τραβήξει ο Άντι Γουόρχολ, μαζί με περισσότερες από χίλιες άλλες δημοπρατήθηκαν μετά από απόφαση του δικαστηρίου της Μινεσότα προκειμένου να πληρωθούν οι δεκάδες πιστωτές της εταιρείας που έχει χρεοκοπήσει δύο φορές το 2002 και το 2008.
Η αποτύπωση του εθνικού πάρκου Γιοσέμιτι της Καλιφόρνιας από τον διάσημο φωτογράφο Άνσελ Άνταμς η οποία είχε εκτιμηθεί μεταξύ των 300.000 και 500.000 δολαρίων, πωλήθηκε για 722.500 δολάρια μετά από μάχη ανάμεσα σε τέσσερις υποψήφιους αγοραστές, σύμφωνα με ανακοίνωση του Sotheby's.
Η αυτοπροσωπογραφία του Τσακ Κλόουζ, που αποτελείται από εννιά καρέ 50Χ60 εκατοστών από διαφορετικά σημεία του προσώπου του πωλήθηκε για ΄290.500 δολάρια ενώ αρχικά είχε εκτιμηθεί από 40.000 μέχρι 60.000 δολάρια.
Τιμή-ρεκόρ σημείωσαν δύο φωτογραφίες του Άντι Γουόρχολ οι οποίες πωλήθηκαν έναντι 146.500 δολαρίων (Self- portait Grimace) και 254.500 δολαρίων (Self- portait Eyes Closed).

Συνάντηση νέων μουσικών στους Παξούς

Για δέκα μέρες, από το Σάββατο 26 Ιουνίου μέχρι και την Δευτέρα 5 Ιουλίου, στο πανέμορφο νησί των Παξών, θα συναντηθούν νέοι ταλαντούχοι Ελληνες μουσικοί.

Οι μουσικοί υπό την καθοδήγηση καταξιωμένων καθηγητών της Διεθνούς Ακαδημίας Ensemble Modern της Φρανκφούρτης (International Ensemble Modern Academy) θα έχουν την ευκαιρία μέσα από τα σεμινάρια που θα πραγματοποιηθούν να έρθουν σε επαφή με ένα πλούσιο ρεπερτόριο έργων σημαντικών συνθετών της σύγχρονης μουσικής όπως ο Ξενάκης, ο Στραβίνσκι, ο Μπεργκ, ο Λίγκετι, ο Στόκχαουζεν κ.α.

Τα αποτελέσματα των σεμιναρίων το κοινό θα μπορέσει να τα απολαύσει δωρεάν στις δύο συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή του Λογγού, στις 4 & 5 του Ιουλίου, στις 8.30 το βράδυ.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως οι καθηγητές της Διεθνούς Ακαδημίας, οι ίδιοι διακεκριμένοι σολίστ, θα δώσουν συναυλία στον ίδιο χώρο την 1η Ιουλίου, στις 8.30 μ.μ.

Οι καθηγητές που θα διεξάγουν τα σεμινάρια φέτος είναι οι Johannes Schwarz -Φαγκότο, Michael M. Kasper –τσέλλο, Ueli Wiget -πιάνο.

Τις συναυλίες θα διευθύνει ο αρχιμουσικός Franck Ollu.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται με τη χορηγία του Ernst von Siemens Music Foundation, του Ιδρύματος Κωστόπουλου, του Ιδρύματος Λεβέντη και και με την συμβολή του κου & της κας Έγκον.

Ο καλλιτεχνικός συντονισμός του Φεστιβάλ ανήκει στην Νάντα Γερουλάνου.



Στόχος του Εαρινού Φεστιβάλ Παξών είναι μέσα από τα εντατικά σεμινάρια-εργαστήρια και την εμπειρία των συναυλιών να αποκτήσουν οι νέοι σολίστ την ικανότητα ερμηνειών υψηλού επιπέδου και ακρίβειας σε σημαντικά έργα του 20ου & 21ου αιώνα αλλά και να κάνει γνωστή στο ευρύτερο κοινό την σύγχρονη μουσική.

Στην προσπάθεια αυτή του Φεστιβάλ, σημαντική είναι η συμβολή της Μουσικής Ακαδημίας Ensemble Modern (ΙΕΜΑ) της Φραγκφούρτης η οποία διοργανώνει και είναι υπεύθυνη για τα σεμινάρια τελειοποίησης (masterclasses).

Η ΙΕΜΑ ιδρύθηκε το 2003 στη Φρανκφούρτη από το κορυφαίο σύνολο Ensemble Modern, που έχει χαρακτηριστεί ως «Η Μνήμη της Σύγχρονης Μουσικής».

Η Ακαδημία έχει καταφέρει να μεταδώσει στους σπουδαστές της τους ίδιους στόχους που έχει το Ensemble Modern στα 30 χρόνια ύπαρξής του: την υψηλή ποιότητα, την απόλαυση της ερμηνείας, τον συγκερασμό με τις άλλες τέχνες και όλα αυτά σε ένα διεθνές επίπεδο.

Μέσα από το Φεστιβάλ Παξών ξεπήδησε το 2004 τo Ergon Ensemble. Το σύνολο αυτό αποτελείται από ταλαντούχους μουσικούς που παίρνουν μέρος όλα αυτά τα χρόνια, στη Διεθνή Ακαδημία του Ensemble Modern στους Παξούς.

Στηρίζεται σε ένα βασικό πυρήνα μουσικών, και υποστηρίζεται, ανάλογα με το project, από μεγάλο αριθμό ταλαντούχων νέων καλλιτεχνών, που ειδικεύονται στη νέα μουσική και σχηματίζουν ένα ιδιαίτερα ευέλικτο σύνολο.

Σκοπός του είναι η παρουσίαση και προώθηση των αριστουργημάτων της σύγχρονης μουσικής, αλλά και του πρόσφατου διεθνούς ή ελληνικού ρεπερτορίου, η εκπαιδευτική δραστηριότητα, και η συνεργασία σε παραγωγές με συνδυασμό άλλων μορφών τέχνης όπως ο Χορός, το Μουσικό Θέατρο και Πολυμέσα. Υπεύθυνος του συνόλου είναι ο Αλέξανδρος Μούζας.

Το Μεγάρο Μουσικής Αθηνών, παραμένοντας πιστό στους εκπαιδευτικούς και ψυχαγωγικούς του στόχους, αγκαλιάζει το Φεστιβάλ Παξών και όπως τις προηγούμενες χρονιές έτσι και φέτος το χειμώνα θα παρουσιάσει στις υψηλής ακουστικής αίθουσές του 3 συναυλίες του Ergon Ensemble με έργα επιλεγμένα από το φετινό Φεστιβάλ.

Σημαντικός για το Φεστιβάλ είναι ο ρόλος του Paxos Festival Trust.

Ο κοινωφελής, μη κερδοσκοπικός αυτός οργανισμός, που ξεκίνησε το 1987 με πρωτοβουλία του Αγγλου φίλου των Παξών John Gough, έχει σαν σκοπό τη δημιουργία υποδομής στη μουσική εκπαίδευση και την προώθηση της κλασσικής μουσικής, ως άκουσμα, σε ένα ευρύτερο κοινό.

Παράλληλα, μέσω υποτροφιών, δίνει τη δυνατότητα σε ταλαντούχους καλλιτέχνες να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε καταξιωμένα ιδρύματα του εξωτερικού. Το Διοικητικό Συμβούλιο του “Paxos Festival Trust” αποτελείται από Άγγλους και Παξινούς που ζουν ή επισκέπτονται τακτικά τους Παξούς, προσφέροντας αφιλοκερδώς χρόνο, προσωπική εργασία και συχνά χρηματοδότηση.

Την προσπάθεια όλων αυτών των φορέων, φιλοξενεί και υποστηρίζει Δήμος Παξών, σε συνδυασμό με τον Πολιτιστικό φορέα του Δήμου, εξασφαλίζοντας ένα δημιουργικό περιβάλλον φυσικού και καλλιτεχνικού πλούτου.



Πληροφορίες για το πώς θα φτάσετε και που θα μείνετε στους Παξούς μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο: www.paxi.gr

Ανεύρετοι Νήσοι στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

Την αναπόφευκτα προσωπική, ποιητική και συναισθηματική εικόνα του καλλιτέχνη και ταυτόχρονα τις δεσμεύσεις του φιλοδοξεί να παρουσιάσει η έκθεση, «ΑΝΕΥΡΕΤΟΙ ΝΗΣΟΙ» (Isole mai trovate / Islands never found / Îles jamais trouvées). Την έκθεση συνδιοργανώνουν οι φορείς ΚΜΣΤ, Musée d'Art Moderne de Saint-Étienne Métropole, Comune di Genova/ Palazzo Ducale της Γένοβας. Η επιμέλεια της έκθεσης έγινε από τον διευθυντή του Musée d'Art Moderne de Saint-Étienne Métropole, Lorand Hegyi και την πρόεδρο του ΔΣ του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Κατερίνα Κοσκινά, ενώ η παραγωγή από το Solares Fondazione delle Arti.



H έκθεση παρουσιάζεται 13 Μαρτίου μέχρι 13 Ιουνίου στο Palazzo Ducale στη Γένοβα, από 28 Ιουνίου μέχρι 28 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη (στο ΚΜΣΤ, στη Μονή Λαζαριστών και στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Β1, Λιμάνι) και από 17 Δεκεμβρίου 2010 μέχρι 17 Απριλίου 2011 στο Musée d'Art Moderne, στο Σεντ Ετιέν.

Η έκθεση «ΑΝΕΥΡΕΤΟΙ ΝΗΣΟΙ» θέτει στο επίκεντρό της την προσωπικότητα του καλλιτέχνη, μία προσωπικότητα πλούσια και συνάμα αντιφατική, που μπορεί να είναι επιβλαβής, αυτοκαταστροφική, ακόμη και βάναυση για τον ίδιο και φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα φόρο τιμής στους δημιουργούς, οι οποίοι μέσω της επίμονης, συνεπούς και απεριόριστης δημιουργικότητάς τους, και μέσω της ρηξικέλευθης και της υπερβάλλουσας νοητικής τους ελευθερίας, κατορθώνουν να διαμορφώσουν νέες κοινωνικο-πολιτισμικές καταστάσεις και νοοτροπίες, και κατ’ επέκταση, νέα εδάφη τα οποία, όπως τα νησιά των αχανών και διαρκώς εν κινήσει ωκεανών, προξενούν ταυτόχρονα συναισθήματα ασυλίας, εγκλεισμού, οικείου, ανοίκειου, απελευθέρωσης και διάλυσης.

«Νήσοι» καλούνται οι ιδιαίτερες δημιουργικές περιοχές, προσωπικές και μοναδικές, εντός των οποίων οι καλλιτέχνες αντικειμενοποιούν και επικοινωνούν μέσω της προσωπικής τους γλώσσας και του συστήματος συμβόλων, το υποκειμενικό, ιδεολογικό, φιλοσοφικό, αισθητικό και ιστορικό τους όραμα για τον κόσμο. Μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τη ζωή και το έργο ενός καλλιτέχνη μέσω αυτής της μεταφορικής αναζήτησης «των νησιών τους», «των τόπων τους», στη σφαίρα δηλαδή που κατοικεί η δεξιότητά τους και συνδέεται με κάποια αντίστοιχη τεχνική.

Στόχος αυτής της έκθεσης είναι να επικαλεστεί και να παρακολουθήσει τη συνεχή και προαιώνια μετανάστευση του καλλιτέχνη σε αναζήτηση των «νήσων» του και να αποκαλύψει τις συγκινητικές και δραματικές πτυχές των ατέρμονων ανακαλύψεων, της αναρχικής ελευθερίας, και των αντισυμβατικών επινοήσεων, που συνυπάρχουν συχνά με ένα αίσθημα ακαθόριστης δυσαρέσκειας, μια αυτοκαταστροφική μιζέρια, με βάναυσα μαρτύρια και με τη μόνιμα δύσκολα αίσθηση της θλιβερής ατέλειας.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Marina Abramović, Alice Aycock, Marina Bolla, Louise Bourgeois, Yves Bresson, Tony Cragg, Danica Dakić, Latifa Echakhch, Jan Fabre, Hans Peter Feldmann, Gloria Friedmann, Carlos Garaicoa, Gilbert & George, Siobhán Hapaska, Rebecca Horn, Ilya Kabakov, Anselm Kiefer, Kimsooja, Γιάννης Κουνέλλης, Μαρία Λοϊζίδου, Richard Long, Natsuyuki Nakanishi, Maurizio Nannucci , Δημήτρης Ξόνογλου, Luigi Ontani, Dennis Oppenheim, Orlan, Michelangelo Pistoletto, Lucas Samaras, Barthélémy Toguo, Στέφανος Τσιβόπουλος, Κώστας Τσόκλης, Mamoru Tsukada, Günther Uecker, Lois Weinberger.

27.6.10

Εθελοντής αναγνώστης

Την Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010, στις 19:00 μ.μ. γίνε κι εσύ εθελοντής αναγνώστης! Πάρε μέρος στο μοναδικό σύστημα αξιολόγησης βιβλίων από αναγνώστες σε αναγνώστες.


Η Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου σε προσκαλεί να συμμετάσχεις στο πρόγραμμά της. Την Επιλογή.
Εξαιρετικά βιβλία από τον πλούτο της παγκόσμιας πνευματικής κατάθεσης, όλων των ειδών και ηλικιών, σε περιμένουν να τα επιλέξεις. Γιατί πάντα το καλύτερο είναι ο ανταγωνιστής του καλού.

Η διαδικασία:

Απλά επιλέγεις ένα-δυο βιβλία που σε ενδιαφέρουν, τα διαβάζεις χωρίς πίεση χρόνου και τα επιστρέφεις στη Λέσχη με την αξιολόγησή σου.

Τι χρειάζεται:

Όρεξη, γνώση, υπευθυνότητα, κριτική ματιά, συναίσθημα.

Τι κερδίζεις:

1. Διαβάζεις βιβλία χωρίς καμία επιβάρυνση.

2. Η γνώμη σου είναι δύναμη. Προσφέρεις έργο πολιτισμού και προσφέροντας γίνεσαι πλουσιότερος.

3. Εμπλουτίζεις με τη δική σου αυθόρμητη και υπεύθυνη αξιολόγηση το θεμελιακό πρόγραμμα της Λέσχης.

4. Εμπειρία, και… πάρε-δώσε όχι μόνο με μοναδικά βιβλία αλλά και ανθρώπους.

Όλα τα μάτια πάνω στο καλό βιβλίο!


Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου
Δ. Σολωμού 15, 154 51 Φάρος Ν. Ψυχικού
Τ. 210 646 3888 - 210 646 3263
http://www.elbi.gr/ / info@elbi.gr

Δωρεάν βιβλία για το καλοκαίρι

Ξεκίνησε το πρόγραμμα πανελλαδικής εμβέλειας χορήγησης δελτίων αγοράς βιβλίων του Οργανισμού Εργατικής Εστίας σε δικαιούχους παροχών του που φέτος κάνουν χρήση μικτού προγράμματος. Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου οι δικαιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν  βιβλία της επιλογής τους.

Κάθε κουπόνι είναι αξίας 16,00€. Εάν για παράδειγμα είστε κάτοχος τεσσάρων κουπονιών δικαιούστε δωρεάν βιβλία αξίας 64,00€.
Για την παραλαβή των δελτίων οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επισκεφθουν από τη Δευτέρα 25 Μαΐου, καθημερινά τις εργάσιμες ημέρες ώρες 8:00-14:00, τα κατά τόπους γραφεία του Οργανισμού, προσκομίζοντας τα κατά περίπτωση απαιτούμενα δικαιολογητικά (απόσπασμα ατομικού λογαριασμού με 100 ήμερες εργασίας το έτος 2008, αστυνομική ταυτότητα, θεωρημένα βιβλιάρια ασθενείας, αρχική απόφαση σύνταξης, ΑΦΜ).

Oι προϋποθέσεις χορήγησης των παροχών έτους 2009, είναι οι εξής:
1) Όσοι δικαιούχοι έλαβαν Δελτία Κοινωνικού Τουρισμού ή εισιτήρια θερινού εκδρομικού προγράμματος ή εισιτήρια Κρουαζιέρας έτους 2008 δικαιούνται να λάβουν από τις λοιπές παροχές του μικτού προγράμματος έτους 2009 εναλλακτικά και ανά υποκατηγορία.

ΜΙΚΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΕΚΔΡΟΜΙΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΕΚΔΡΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ και ΔΕΛΤΙΑ ΑΓΟΡΑΣ ΒΙΒΛΙΩΝ
Ή
ΕΚΔΡΟΜΙΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΕΑΡΙΝΟΥ - ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΕΚΔΡΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ και ΔΕΛΤΙΑ ΑΓΟΡΑΣ ΒΙΒΛΙΩΝ
Ή
ΕΚΔΡΟΜΙΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΟΥ ΕΚΔΡΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ και ΔΕΛΤΙΑ ΑΓΟΡΑΣ ΒΙΒΛΙΩΝ
ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ: Δελτία Αγοράς Βιβλίων δικαιούνται παιδιά - προστατευόμενα μέλη των δικαιούχων, ηλικίας άνω των 4 ετών (έτος γεν. από και το 2005)

Ποιοι δικαιουνται
α) Οι εργαζόμενοι που καταβάλλουν εισφορές υπέρ του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και έχουν πραγματοποιήσει εκατό (100) ημέρες εργασίας ή πενήντα (50) ημέρες επιδοτούμενης ανεργίας το έτος 2008
β) Οι εργαζόμενοι σε οικοδομικές εργασίες που καταβάλλουν εισφορές υπέρ του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και έχουν πραγματοποιήσει 75 ημέρες εργασίας ή (50) πενήντα ημέρες επιδοτούμενης ανεργίας
γ) Οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Πειραιά που καταβάλλουν εισφορές υπέρ του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, εφ' όσον έχουν πραγματοποιήσει πενήντα ημέρες εργασίας ή επιδοτούμενης ανεργίας το έτος 2008
δ) Οι άγαμες μητέρες που καταβάλλουν εισφορές υπέρ Οργανισμού Εργατικής Εστίας εφ' όσον έχουν πραγματοποιήσει πενήντα (50) ημέρες εργασίας ή επιδοτούμενης ανεργίας το έτος 2008
ε) Οι μονογονεϊκές οικογένειες στις οποίες υπάρχει μόνο ένας γονέας όπως χήρες, χήροι, άγαμοι πατέρες, περιπτώσεις αφάνειας (όχι διαζευγμένοι ή εν διατάσει) που καταβάλλουν εισφορές υπέρ Οργανισμού Εργατικής Εστίας εφ' όσον έχουν πραγματοποιήσει πενήντα (50) ημέρες εργασίας ή επιδοτούμενης ανεργίας το έτος 2008
στ) Οι συνταξιούχοι: - Όσοι πριν συνταξιοδοτηθούν, (δηλ. το τελευταίο πριν την συνταξιοδότηση τους διάστημα) ήταν ασφαλισμένοι σε φορέα κύριας ασφάλισης και κατέβαλαν εισφορές υπέρ του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, για τουλάχιστον 1.500 ημέρες εργασίας.
- Όσοι έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 4.500 ημέρες εργασίας στον κλάδο ασφάλισης κατά του κινδύνου της ανεργίας σε προηγούμενο της συνταξιοδότησής τους φορέα. Εξαιρούνται όσοι έκαναν αυτασφάλιση, προκειμένου να συμπληρώσουν τις απαιτούμενες ημέρες εργασίας. Για αυτούς απαιτούνται 4.000 ημέρες εργασίας για κλάδο κατά του κινδύνου της ανεργίας
ζ) Ατομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 67% τουλάχιστον και άνω, εφ' όσον τούτο προκύπτει από Γνωματεύσεις Α'/ βαθμίων ή Β/βαθμίων Υγειονομικών Επιτροπών των Ασφαλιστικών φορέων τους (Τραπεζών, ΙΚΑ, ΤΑΠΟΤΕ, ΔΕΗ, κλπ), οι οποίες προσδιορίζουν παθήσεις ή βλάβες ή νόσους που επιφέρουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του ποσοστού 67%.
Σημειώνεται ότι τα προστατευόμενα μέλη (παιδιά) των δικαιούχων, όπως προκύπτει από το βιβλιάριο του ασφαλιστικού φορέα, δικαιούνται των παροχών μέχρι της συμπλήρωσης του 18ου έτους της ηλικίας τους, ή του 24ου εφόσον είναι άνεργοι, ή του 26ου εφόσον σπουδάζουν σε οποιαδήποτε Δημόσια Σχολή
η) Οι υπάλληλοι του Ο.Τ.Ε. μετά την ισχύ της διάταξης του άρθρου 68 του Ν. 2676/99 και του αριθμ. 19467/ 6-3-2001 διευκρινιστικού εγγράφου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
θ) Οι συνταξιούχοι του « ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ» ως εξής;
- Όσοι συνταξιοδοτήθηκαν μέχρι και 20/3/88.
- Όσοι συνταξιοδοτήθηκαν από 21/3/88 και μετά και εφ' όσον δεν επέλεξαν την υπαγωγή τους στην ασφαλιστική κάλυψη του Δημοσίου
ι) Οι υπάλληλοι του Ο.Σ.Ε. μετά την ισχύ της διάταξης του άρθρου 8 του Ν. 2671/98
ια) Οι υπάλληλοι των ΕΛΤΑ, μετά την ισχύ της διάταξης του άρθρου 26 του Ν. 2668/98
ιβ) Οι εργαζόμενοι στον ενιαίο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης
ιγ) Οι ορκωτοί λογιστές που καταβάλλουν εισφορές υπέρ Οργανισμού Εργατικής Εστίας
ιδ) Οι Συνταξιούxοι του ΤΑΠΟΤΕ (ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ), που συνταξιοδοτήθηκαν μέχρι τις 31/12/1977 και όσοι συνταξιοδοτήθηκαν από 1/1/2006 και μετά.
Διευκρινίζεται ότι οι δικαιούχοι προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού άλλων φορέων ΟΓΑ - ΕΟΤ δεν δικαιούται ΔΚΤ από τον Οργανισμό μας.

ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΓΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗ ΚΟΥΠΟΝΙΩΝ ΠΑΤΗΣΙΩΝ
Πατησίων 125, Τ.Κ. 112 51 210-8841950
ΑΓ. ΜΑΡΚΟΥ Αγ. Μάρκου 11. Τ.Κ. 105 60 210-3245297
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ Θίσβης 7, Τ.Κ. 121 32 210-5743907
ΠΕΙΡΑΙΑ Ομηρίδου Σκυλίτση 19, Τ.Κ. 185 31 210-4120746
ΤΑΥΡΟΥ Τιμοθέου Ευγενικού 5, Τ.Κ. 177 70 210-3424394
ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ Χαριλάου 30, Τ.Κ. 192 00 210-5545360
Ν. ΙΩΝΙΑΣ 28ης Οκτωβρίου 42, Τ.Κ. 142 31 210-2717636
ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ Αργυρουπόλεως 94-96, Τ.Κ. 164 51 210-9958596
ΧΟΛΑΡΓΟΥ Αγαμέμνονος 22, Τ.Κ. 155 61 210-6542155
ΑΙΓΑΛΕΩ Πλαστήρα 105, Τ.Κ. 122 42 210-5312795
ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΡΗΤΗΣ Μίνωος 5, Τ.Κ. 721 00 28410-24584
ΑΓΡΙΝΙΟΥ Ι. Στάϊκου 21, Τ.Κ. 301 00 26410-23178
ΑΙΓΙΟΥ Αριστείδου 4, Τ.Κ. 251 00 26910-23796
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ Λ. Δημοκρατίας 370-372, Τ.Κ. 681 00 25510-27100
ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ Κουμουνδούρου 24, Τ.Κ. 272 00 26220-24686
ΑΜΦΙΣΣΑΣ Γ. Κοττόρου 21, Τ.Κ. 331 00 22650-28147
ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ Αντώνη Τρίτση 76, Τ.Κ. 281 00 26710-28943
ΑΡΓΟΥΣ Δανοπούλου 5, Τ.Κ. 212 00 27510-63022
ΑΡΤΑΣ Μακρυγιάννη, Τ.Κ. 471 00 26810-28284
ΒΕΡΟΙΑΣ Πλατεία Πλατάνων 5, Τ.Κ. 591 00 23310-60160
ΒΟΛΟΥ Μακρινίτσας 38, Τ.Κ. 383 33 24210-26584
ΓΡΕΒΕΝΩΝ Εργατικής Πρωτομαγιάς 1, Τ.Κ. 511 00 24620-24219
ΔΡΑΜΑΣ Ηπείρου 2, Τ.Κ. 661 00 25210-35370
ΕΔΕΣΣΑΣ Φλωρίνης 4, Τ.Κ. 582 00 23810-23626
ΖΑΚΥΝΘΟΥ Ευγένιου Ευγενίδου 5, Τ.Κ. 291 00 26950-42870
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ Ξάνθου 4, Τ.Κ. 461 00 26650-22732
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Λ. Δημοκρατίας, Τ.Κ. 713 06 28102-82997
ΘΗΒΑΣ Επαμεινώνδα 19, Τ.Κ. 322 00 22620-25626
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Μητροπόλεως 110, Τ.Κ. 546 21 2310-286082
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Τσακάλωφ 10, Τ.Κ. 453 33 26510-23386
ΚΑΒΑΛΑΣ Δαγκλή 19, Τ.Κ. 654 03 25102-24400
ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Αριστοδήμου 92Α, Τ.Κ. 241 00 27210-29548
ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ Αλλαμανή & Ιεζεκιήλ, Τ.Κ. 431 00 24410-21468
ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ Ν. Τσιαμπούλα 5, Τ.Κ. 361 00 22370-23545
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ Μ. Αλεξάνδρου 53, Τ.Κ. 521 00 24670-26658
ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ Τερζοπούλου 19, Τ.Κ. 601 00 23510-24821
ΚΕΡΚΥΡΑΣ Σαμαρά 6, Τ.Κ. 491 00 26610-38995
ΚΙΛΚΙΣ Καραολή – Δημητρίου 6, Τ.Κ. 611 00 23410-24003
ΚΟΖΑΝΗΣ Ν. Πλακοπίτη 6, Τ.Κ. 501 00 24610-26180
ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ Πολυφήμου 1, Τ.Κ. 691 00 25310-26920
ΚΟΡΙΝΘΟΥ Κολοκοτρώνη 54, Τ.Κ. 201 00 27410-22313
ΛΑΜΙΑΣ Αχιλλέως 3, Τ.Κ. 351 00 22310-23965
ΛΑΡΙΣΑΣ Κούμα 4, Τ.Κ. 421 22 24105-36454
ΛΕΥΚΑΔΑΣ Γ. Μεσσήνη 7, Τ.Κ. 311 00 26450-24403
ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ Δημάρχου Ανδρεαδάκη 19, Τ.Κ. 321 00 22610-28086
ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ Παρ. Σταυρπούλου (περ. Αλίποδου), Τ.Κ. 302 00 26310-22121
ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Ανδρομέδας 15, Τ.Κ. 811 00 22510-22610
ΝΑΟΥΣΑΣ Νικ. Αναδολή 36, Τ.Κ. 592 00 23320-22900
ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ Αποκαύκου 16, Τ.Κ. 303 00 26340-29614
ΝΑΥΠΛΙΟΥ 25ης Μαρτίου 2, Τ.Κ. 211 00 27520-28464
ΞΑΝΘΗΣ Μ. Ρέματος 18, Τ.Κ. 671 00 25410-22501
ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ Αγ. Θεοδώρων 75, Τ.Κ. 682 00 25520-23387
ΠΑΤΡΑΣ Κολοκοτρώνη 20, Τ.Κ. 262 21 2610-273470
ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ Μουσείου 3, Τ.Κ. 631 00 23710-23928
ΠΡΕΒΕΖΑΣ Ελ. Βενιζέλου 15, Τ.Κ. 481 00 26820-23807
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ Αγ. Τριάδος 27, Τ.Κ. 502 00 24630-23544
ΠΥΡΓΟΥ Ξανθου 6, Τ.Κ. 271 00 26210-34797
ΡΕΘΥΜΝΟΥ Γιαμπουδάκη & Ψαρρών, Τ.Κ. 741 00 28310-29124
ΡΟΔΟΥ Αυστραλίας 88, Τ.Κ. 851 00 22410-22464
ΣΑΜΟΥ Σμύρνης 2, Τ.Κ. 831 00 22730-22968
ΣΕΡΡΩΝ Εθνικής Αντίστασης 48, Τ.Κ. 621 24 23210-22792
ΣΠΑΡΤΗΣ Αγ. Νίκωνος 124, Τ.Κ. 231 00 27310-26083
ΣΥΡΟΥ Αγ. Νικολάου 8, Τ.Κ. 841 00 22810-88766
ΤΡΙΚΑΛΩΝ Βασ. Τσιτσάνη 28, Τ.Κ. 421 00 24310-23830
ΤΡΙΠΟΛΗΣ Ελ. Βενιζέλου 39, Τ.Κ. 221 00 27102-23583
ΦΛΩΡΙΝΑΣ Ηπείρου 26, Τ.Κ. 531 00 23850-23356
ΧΑΛΚΙΔΑΣ Μαρδοχέου Φριζή 8, Τ.Κ. 341 00 22210-23128
ΧΑΝΙΩΝ Μάρκου Μπότσαρη 70, Τ.Κ. 73 136 28210-94085
ΧΙΟΥ Μαρτύρων 2, Τ.Κ. 821 00 22710-24604

Τα παιδιά του Κέντρου Ημέρας για τον Αυτισμό (ΚΗΜΑ) ζωγραφίζουν

30 δρομολόγια - 30 ποιήματα

Το βιβλίο «Αβέρωφ-Προύσσης» με τον υπότιτλο «30 μικρά δρομολόγια» περιλαμβάνει τριάντα ποιήματα ή αλλιώς τριάντα μικρές έμμετρες ιστορίες που γράφτηκαν τα τελευταία έξι χρόνια.
Κάθε ποίημα διηγείται και μια ιστορία με κινηματογραφικό τρόπο. Το σκηνικό βιομηχανικό, σκοτεινό, παρακμιακό. Παροπλισμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, έρημα στρατόπεδα, νυχτερινοί σταθμοί τρένων και λεωφορείων.


Το βασικό θέμα τού βιβλίου είναι ο ανεκπλήρωτος έρωτας. Οι άνθρωποι βρίσκονται σε μία διαρκή κίνηση: ένα τρένο για το Κιλκίς, ένα νυχτερινό ΚΤΕΛ στη Μοναστηρίου, ένα ferry για τη Σαλαμίνα. Δεν είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Είναι άνθρωποι που έχουν συμφιλιωθεί με τη σκιά τους και έμαθαν να κάνουν τον πόνο τους βουβό παράπονο.

Οι τόποι έχουν ιδιαίτερη σημασία: Η Ιπποκράτους, ο Κολωνός, οι γωνίες Γκυιλφόρδου και Αχαρνών και Λεωνίδου και Θερμοπυλών, ο Βοτανικός, η πλατεία Ασωμάτων αλλά και το Κιλκίς, η Θεσσαλονίκη, η Ξάνθη, το Ορμένιο και η Ορεστιάδα.

Ο συγγραφέας σημειώνει στο οπισθόφυλλο:
“Αβέρωφ – Προύσσης: ασήμαντα, μικρά δρομολόγια. Όχι επειδή η διαδρομή είναι μικρή, αλλά επειδή η καρδιά δεν τολμά να τα κάνει μεγάλα. Τα περισσότερα είναι νυχτερινά δρομολόγια. Διαψεύσεις, ατέρμονες προσμονές και η ομίχλη –πηχτή όπως πάντα- να θαμπώνει τις σκοτεινές πιάτσες του έρωτα. Εκεί που οι στάλες τού ιδρώτα γλιστρούν στο χώμα και γίνονται αγίασμα”.

Μικρό απόσπασμα από το ποίημα “Υποστολή”:
“Στέκομαι ακίνητος στο τέρμα της γραμμής/ ένα περίπολο που όλο με κυκλώνει/ ένα αστεράκι που ξεπέφτει καταγής/ και με την άβυσσο τα βάζει και θυμώνει”.

Ο πίνακας που φιλοξενείται στο εξώφυλλο του βιβλίου είναι του βουλευτή και ιατρού γυναικολόγου Δημήτρη Λιντζέρη, ενώ τη σύνθεση του εξωφύλλου ανέλαβε η εικαστικός Πηνελόπη Μακρυνιώτη.

ΑΒΕΡΩΦ - ΠΡΟΥΣΣΗΣ: 30 μικρά δρομολόγια

Ένα μαγικό ταξίδι

Το Απουσιολόγιο του χρόνου

Το “Απουσιολόγιο του χρόνου” είναι ένα βιβλίο ύμνος στην παιδική μας ηλικία, ένα μαγικό ταξίδι σε μια άλλη ξεχασμένη Ελλάδα. Στο φόντο βρίσκονται τα ερειπωμένα αγροτικά διδακτήρια στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια.
 Στο προσκήνιο είναι οι άνθρωποι: δάσκαλοι, μαθητές, μαστόροι. Οι άνθρωποι μιλούν για τα σχολεία τους κι εκείνα ζωντανεύουν ξανά. Οι πόρτες και τα παράθυρα ανοίγουν, ο χορταριασμένος σχολικός κήπος ανθίζει κι από τις εστίες μαγειρείων βγαίνει καπνός.


Αυτό που κάνει πρωτότυπο το βιβλίο είναι ότι η πολύχρονη ιστορική έρευνα συναντά τη μυθιστορία. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ξεπηδούν δεκάδες άγνωστες ανθρώπινες ιστορίες. Διαβάζουμε από το οπισθόφυλλο:

“Έχει αρχίσει να ξημερώνει. Η εμπορική αμαξοστοιχία μπαίνει φουριόζα στον σιδηροδρομικό σταθμό. Λίγα μέτρα πιο κει η Στρατιωτική Ακαδημία Μοναστηρίου τυλιγμένη στην πρωινή ομίχλη. Οι νεαροί σπουδαστές βρίσκονται στο προαύλιο και κάνουν την πρωινή γυμναστική τους. Ανάμεσά τους ένας πεισματάρης και φιλόδοξος εύελπις. Το όνομά του είναι Κεμάλ...”

Το βιβλίο φέρνει στο φως άγνωστες αρχειακές πηγές και προβαίνει σε σημαντικές αποκαλύψεις. Διερευνά το ρόλο των ευεργετών και για πρώτη φορά απαντά στο ερώτημα τι απέγινε η διαθήκη του Ανδρέα Συγγρού στο τμήμα της εκείνο που αφορά στην ανέγερση σχολικών κτιρίων.

Όπως και σήμερα, έτσι και το 1930, η Ελλάδα συνάπτει ένα υπέρογκο δάνειο με απεχθείς και δυσβάσταχτους όρους. Μόνο που εκείνα τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για να χτιστούν σχολεία. Στην πραγματικότητα το “Απουσιολόγιο του χρόνου” είναι η ιστορία της Ελλάδας από το 1880 έως το 1970 ιδωμένη από μια διαφορετική ματιά.

Ο πρώτος τόμος του έργου με τίτλο «Μνήμη της πέτρας – ένα οδοιπορικό στα πέτρινα αγροτικά διδακτήρια» κυκλοφόρησε το 2003 από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Το υλικό των βιβλίων αυτών προήλθε από την επιτόπια έρευνα και από τις πολυάριθμες συνεντεύξεις με ανθρώπους που συνδέονται με τα σχολεία του τόπου τους.

Το “Απουσιολόγιο του χρόνου” αναπτύσσεται σε τρεις επιμέρους άξονες:

• ο ιστορικός άξονας μας βοηθά να κατανοήσουμε την εξέλιξη του θεσμού της παιδείας αλλά και της ανέγερσης των διδακτηρίων από το 1880 μέχρι και τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια.

• ο γεωγραφικός άξονας μας βοηθά να γνωρίσουμε χαρακτηριστικά δείγματα σχολικών κτιρίων στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια.

• Τέλος, ο ανθρωποκεντρικός άξονας φέρνει στο φως άγνωστες μαρτυρίες ανθρώπων και επιβεβαιώνει περίτρανα ότι το σχολείο αποτελούσε ανέκαθεν το επίκεντρο της κοινωνικής ζωής του κάθε τόπου.

Ο συγγραφέας τού βιβλίου σημειώνει στην Εισαγωγή:

“Οι πέτρες των δημοτικών σχολείων πελεκήθηκαν μαζί με τα όνειρα των μαθητών. Αφουγκράζονταν τις ανάσες τους και έμαθαν να ανασαίνουν μαζί τους. Όταν κάποια στιγμή έπαψαν να ακούν βήματα και φωνές, κούρνιασαν μέσα στους αρμούς τους και άφησαν το αχνό φως του δειλινού και την ομίχλη να τις τυλίγουν σαν χειροποίητα κλινοσκεπάσματα. Άλλες φορές πάλι πρόλαβαν οι άνθρωποι. Αποκόλλησαν με βίαιο τρόπο τις πέτρες των σχολείων και έφτιαξαν τα σπίτια τους και άλλα «κοινωφελή» έργα. Και σ’ αυτή την περίπτωση όμως οι πέτρες δεν ξέχασαν τις ανάσες των μαθητών τους.”