Μέρες γιορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, στα τέλη του 1960, αρχές του 1961. Πενήντα χρόνια έχουν περάσει από τον καινούργιο χρόνο που θα ξεκινήσει σε λίγες μέρες.
Μια σύντομη περιήγηση στο παρελθόν με την βοήθεια παλιών εφημερίδων, ο χρόνος γυρίζει μισό αιώνα, πίσω και ιδού η πολιτιστική αθηναϊκή ζωή της εποχής:
* Πρώτος σταθμός, το Θέατρο.Τα θέατρα δεν ξεπερνούσαν τα 10! (σήμερα καταγράφονται περισσότερα από 300). Παραστάσεις όμως πολύ καλές, λαμπροί ηθοποιοί, έργα αξιόλογα. Στο Εθνικό Θέατρο διακρίνονται τρείς παραστάσεις: «Τα εκατομμύρια του Μάρκο Πόλο» του Ο'Νηλ με αξιομνημόνευτη την ερμηνεία της Αντιγόνης Βαλάκου, «Γέρμα» του Φ. Γκαρθία Λόρκα όπου διακρίνεται η Άννα Συνοδινού και μια παράσταση που έμεινε στην ιστορία του Θεάτρου μας, «Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας» του Ντύρενματ με την ερμηνεία της Κατίνας Παξινού να καταγράφεται στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου.
*Το Θέατρο Τέχνης ανεβάζει «Θείο Βάνια» του Τσέχωφ. Κωμωδίες του Δ. Ψαθά και του Σακελλάριου-Γιαννακόπουλου ανεβαίνουν από διάφορους θιάσους και παραμένουν επίκαιρες ως τις μέρες μας.
* Ο Κώστας Μουσούρης γιορτάζει τα 25 χρόνια από την ίδρυση του Θεάτρου του. Σήμερα, το θέατρο-που βρίσκεται στην πλατεία Καρύτση- γίνεται 77 ετών! Ας τα εκατοστήσει!
* Ιδρύεται το Εθνικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος με πρώτο πρόεδρο, τον Γιώργο Θεοτοκά.
* Στον τομέα των λογοτεχνικών βιβλίων το βραβείο των «Δώδεκα» απονέμεται στο μυθιστόρημα του Σπύρου Πλασκοβίτη «Το φράγμα». Εκδίδονται το μυθιστόρημα του Τάσου Αθανασιάδη «Η κερκόπορτα» και το βιβλίο του Ρόδη Ρούφου «Η Χάλκινη εποχή».
* Ένας νέος ακαδημαϊκός εκλέγεται: ο Κωνσταντίνος Τσάτσος.
* Πεθαίνει ο συγγραφέας και ιστορικός Γιάννης Κορδάτος, του οποίου το πρώτο του βιβλίο το 1924 «Η κοινωνική σημασία της ελληνικής επαναστάσεως του 1821» θα προκαλούσε για χρόνια, αντικρουόμενα σχόλια.
* Γιορτάζονται, με διάφορες εκδηλώσεις, τα πενηντάχρονα από το θάνατο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.
* Μια είδηση προκαλεί το ενδιαφέρον: «Η επιτροπή πνευματικών σχέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης» θα διαθέσει 300.000 γαλλικά φράγκα (1.800.000 δρχ) για την έκδοση στα αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά του ποιητικού έργου του Άγγελου Σικελιανού. Ερώτημα: Πραγματοποιήθηκε ποτέ η έκδοση αυτή;
* Ένας τάφος και ένα άγαλμα αποκαλύπτονται στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών. Ο τάφος είναι της Μαρίκας Κοτοπούλη, το άγαλμα, ολόσωμο έργο από μέταλλο-με κύριο χαρακτηριστικό την ανάταση των χεριών της προς τον ουρανό- παριστάνει την μεγάλη ηθοποιό στον ρόλο της Ιφιγένειας.
* Η Ακαδημία Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Μετσόβειο Πολυτεχνείο εκδίδουν ψήφισμα για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα-τότε Ελγινείων μαρμάρων- «προς αποκατάσταση των ιερών μνημείων της Ακροπόλεως». Μήπως επιτέλους έφτασε η ώρα;
Αλέκος Λιδωρίκης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου