15.9.09

Προγράμματα μείωσης της χρήσης των πλαστικών τσαντών

Ανταπόκριση από τη Λευκωσία

Γράφει ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου

Επίτροπος Περιβάλλοντος Κύπρου

Αν ψάξει κάποιος στο ίντερνετ για τα περιβαλλοντικά προβλήματα που προκαλούνται από τις πλαστικές τσάντες...

 είναι εύκολο να αντιληφθεί γιατί ιδιαίτερα στις ευρωπαϊκές χώρες, οι ίδιοι οι πολίτες τις αποφεύγουν και φροντίζουν να έχουν πάντα μαζί τους μια επαναχρησιμοποιήσιμη τσάντα.



Στην Κύπρο όλες οι προσπάθειες που έγιναν μέχρι τώρα περιορισμού του αριθμού που καταλήγει σε χωματερές, για διάφορους λόγους δεν είχαν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Υπάρχει ωστόσο πολύ έντονο ενδιαφέρον από τους ευαισθητοποιημένους πολίτες σε βαθμό που πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις άρχισαν να προτείνουν επαναχρησιμοποιήσιμες τσάντες.

Ακόμη πιο ευχάριστο όμως είναι το γεγονός ότι ορισμένες Τοπικές Αρχές ενδιαφέρθηκαν για να μειώσουν τις πλαστικές τσάντες στη περιοχή τους ή ακόμη να κηρύξουν την περιοχή τους "ελεύθερη από πλαστικές τσάντες"

Ποια όμως είναι τα βήματα που πρέπει μια Τοπική Αρχή να κάνει για να πετύχει αυτό το στόχο; Με βάση τις μέχρι τώρα εμπειρίες θα πρέπει να εξασφαλιστούν τα πιο κάτω:

1. Να υπάρχει οργανωμένο σύνολο, κατά προτίμηση Νεολαίας το οποίο να αναλάβει τη προώθηση της ιδέας στους κατοίκους και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις της περιοχής.

2. Θα πρέπει να εξασφαλιστεί η συνεργασία των επιχειρήσεων της περιοχής ή τουλάχιστον αυτών με τη μεγαλύτερη πελατεία.

3. Αν η περιοχή έχει προβλήματα αλλά οι κάτοικοι έχουν ιδιαίτερη αγάπη και υπερηφάνεια για το τόπο τους αυτό θα βοηθήσει πολύ στην επιτυχία της προσπάθειας. Το αίσθημα ότι η Τοπική Αρχή θα πρωτοπορήσει, ότι θα προβληθεί θετικά από τα ΜΜΕ και ότι θα κάνουν καλό στο περιβάλλον θα βοηθήσει τα μέγιστα.

4. Αν για παράδειγμα η περιοχή είναι τουριστικός προορισμός, αν είναι σε καλή τοποθεσία ή αν με διάφορους τρόπους μπορεί να προσφέρει προβολή στο πρόγραμμα, αυτό θα βοηθήσει και στην εξεύρεση χρηματοδότη.

Ποια όμως είναι τα πρακτικά βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για την εφαρμογή του προγράμματος;

Θα πρέπει να καθοριστεί ο αριθμός και το μέγεθος των τσαντών που θα δοθούν σε κάθε κατοικία. Για παράδειγμα οι γυναίκες σε μια κοινότητα πρότειναν δύο μεγέθη, μια μεγάλη και μια πιο μικρή για κάθε σπίτι. Το σχέδιο και οι χρωματισμοί πρέπει να είναι τέτοιοι που να μπορούν να τις χρησιμοποιούν άνετα άντρες και γυναίκες.

Ορισμένοι καταστηματάρχες οι οποίοι εξυπηρετούν και πελάτες εκτός από τη περιοχή πιθανό να ενδιαφέρονται για επιπλέον τσάντες για να πωλούν στους πελάτες τους.

Καταστήματα με μικρού μεγέθους προϊόντα μπορεί να χρειάζονται χάρτινα σακούλια διαφόρων μεγεθών.

Ορισμένοι επαγγελματίες έχουν πρόβλημα με τη παρασκευή και συσκευασία των προϊόντων τους, π.χ. σουβλάκια και κρεοπώλες. Επομένως σε περιπτώσεις όπου είναι αδύνατο να λειτουργήσει η επιχείρηση χωρίς έστω και λίγες τσάντες, θα επιχορηγηθεί η αγορά Βιοδιασπώμενων τσαντών.

Στις περιπτώσεις όπου χορηγούνται υλικά (τσάντες, και χάρτινα σακούλια) θα πρέπει να είναι σε αρκετές ποσότητες για να καλύψουν τον πρώτο χρόνο.

Τέτοιου είδους δραστηριότητες αντιμετωπίζονται συνήθως με περηφάνια από τους νέους και τους ενημερωμένους πολίτες. Ένα διακριτικό σήμα στις τσάντες που θα δοθούν θα ανεβάσει αυτό το αίσθημα ακόμη περισσότερο, ιδιαίτερα αν κάνει αναφορά στην περιοχή διαμονής. Το ίδιο αποτέλεσμα θα έχει και η τοποθέτηση μιας αισθητικά και περιβαλλοντικά ωραίας σήμανσης στο κύριο δρόμο που θα αναγγέλλει στους περαστικούς και επισκέπτες ότι εισέρχονται σε "περιοχή ελεύθερη από πλαστικές τσάντες".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου