12.9.09

Ρεκόρ συμμετοχών στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Πάτρας



Ανταπόκριση από την Πάτρα

Γράφει ο Ανδρέας Κορφιάτης


232 ταινίες από 62 χώρες θα συμμετέχουν φέτος στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Πάτρας - Διεθνές Πανόραμα που θα πραγματοποοιηθεί από 2 έως 10 Οκτωβρίου στον πολυχώρο Ιντεάλ στο κέντρο της πόλης.

Ωστόσο, αξιοσημείωτες είναι οι συμμετοχές στο Ελληνικό διαγωνιστικό τμήμα. Μεταξύ των ταινιών που θα προβληθούν είναι και οι εξής:


  • Το Βραβευμένο ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, «Βγήκαμε από τα ρούχα μας» της Έλλη Ζερμπίνη, (27’ παρ.2009) Το World Naked Bike Ride είναι ένα διεθνές κίνημα, με σκοπό τη διάδοση του ποδηλάτου, ενάντια στην υπερβολική και άσκοπη χρήση του ΙΧ. Ξεκίνησε το 2004 από το Βανκούβερ του Καναδά και σήμερα γίνεται σε εβδομήντα τρεις πόλεις σε όλο τον κόσμο, κάθε χρόνο. Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τις προσπάθειες μίας ομάδας ποδηλατών που θέλησε να φέρει τη δράση αυτή στη Θεσσαλονίκη, από τις αρχές Ιουνίου του 2008, όταν και έγινε η εξαγγελία της δράσης έως και την ημέρα που έγινε η ποδηλατοδρομία, στις 27 Ιουνίου του 2008. Με αφορμή την πρώτη γυμνή ποδηλατοδρομία στη Θεσσαλονίκη το ντοκιμαντέρ εξετάζει θέματα που αφορούν στην αιτία της διαμαρτυρίας, τον τρόπο με τον οποίο ασχολήθηκαν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με αυτή, καθώς επίσης και τη στάση της τοπικής ηγεσίας.

  • Η μεγάλου μήκους ταινία «Ο Γιος του Τσάρλυ» του Κάρολου Ζωναρά (που βγήκε στις αίθουσες της Αθήνας αυτή τη βδομάδα) με πρωταγωνιστές τον Φαίδων Γεωργίτση και Κώστα Βουτσά. Ένας νεαρός ρακένδυτος απ’ το πουθενά παίρνει την ταυτότητα που άλλοι επιλέγουν γι αυτόν: του γιου του Τσάρλυ, ενός αρχινονού της νύχτας. Δίχως κάποια απτή απόδειξη, στο τέλος η ταυτότητα του νεαρού θα επαληθευτεί με τρόπο «φροϋδικό»: κάνοντας έρωτα με την υποτιθέμενη μητέρα του και σκοτώνοντας τον υποτιθέμενο πατέρα του.

  • Η μεγάλου μήκους ταινία «Ένας ήρωας στη Ρώμη» του Πάνου Αγγελόπουλου (97’ παρ.2007) με πρωταγωνιστή τον Giouseppe Sulfaro (πρωταγωνιστή της ταινίας Malena) και Πασχάλη Τσαρούχα, Μαριλίτα Λαμπροπούλου, Εύα Καιλή, Νίκη Κάρτσωνα, Γιάννη Ζουγανέλη.

  • Η ταινία «Ένας ήρωας στη Ρώμη» είναι ένα ταξίδι ενός νέου που τολμά να κάνει το Όνειρό του πραγματικότητα. Όλα μοιάζουν εύκολα, ένα ταξίδι χωρίς σύνορα. Ένα Όνειρο που πάει να πραγματοποιηθεί.

  • Το animation «Μεταμόρφωση» του Κώστα Σφήκα, που πρόσφατα απεβίωσε έχοντας δημιοργήσει μια ξεχωριστή «σχολή» κινηματογραφίας με την τολμηρή εναλλακτική ματιά του. Αν ο πλασιέ Γκρέγκορ Σάμσα του Καφκικού έργου είναι το παθητικό θύμα ενός κόσμου όπου οι ανθρώπινες σχέσεις έχουν μεταβληθεί από σχέσεις ανθρώπων σε σχέσεις πραγμάτων και η αλλοτρίωσή του είναι απόλυτη, ο Γκρέγκορ Σάμσα της πρότασής μας ως πλασιέ τριγώνων γεωμετρίας, αν και παγιδευμένος στα φετίχ των εμπορευμάτων, εξακολουθεί να αγωνίζεται.

  • Το ντοκιμαντέρ «Asia minor… over again» Tahsin Isbilen Τουρκία (55’ παρ.2008) Προσπαθούμε να ανασκοπήσουμε την εποχή του Β’ Παγκόσμιου πολέμου σε σχέση με την Ελλάδα που ήταν αναμιγμένη και την Τουρκία που επίσημα ποτέ δεν αναμίχθηκε σε αυτόν τον πόλεμο. Προσπαθούμε να αξιολογήσουμε κάτι που λείπει από τις έρευνες μέχρι σήμερα. Στην πραγματικότητα, η περιπέτεια των Τούρκων και των Ελλήνων να ζούν μαζί, να μοιράζονται την ίδια ζωή, να είναι γείτονες, να είναι πιο κοντά δεν τελειώνει με την ανταλλαγή. Όταν ο φασισμός της Γερμανίας αιχμαλώτησε τους Έλληνες στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μερικοί από τους Έλληνες ειδικά αυτοί στα νησιά κατευθύνονται στην Τουρκία. Στις ακτές του Αιγαίου εδραιώνονται κοινές ζωές. Ψάχνοντας τα ντοκουμέντα, ακόμα και ο τίτλος του βιβλίου πρωτοκόλλου όπου οι νεο-αφιχθέντες καταγράφονται είναι «Το βιβλίο των Μεταναστών που Επέστρεψαν».

  • Το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου (55’ παρ. 2009) «Το μυστικό της αυγής» Η κλειτοριδεκτομή είναι ένα πανάρχαιο έθιμο που επιβιώνει μέχρι σήμερα. Μια βάναυση επέμβαση στο σώμα των γυναικών, η οποία απαντάται κυρίως σε χώρες της Αφρικής. Σε όλο τον κόσμο 140.000.000 κορίτσια και γυναίκες έχουν ήδη υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων. Έξι κορίτσια ακρωτηριάζονται κάθε λεπτό που περνάει. Στο Μαλί το ποσοστό των γυναικών που έχουν ακρωτηριαστεί σεξουαλικά αγγίζει το 85%! Μικρά κορίτσια αιχμάλωτα της παράδοσης και των δεισιδαιμονιών υποβάλλονται ανυπεράσπιστα στο σκληρό έθιμο, βιώνοντας φρικτές συνέπειες σε όλη τους τη ζωή. Η κυβέρνηση και ακτιβιστικές οργανώσεις στο Μαλί αγωνίζονται τα τελευταία χρόνια κατά της πρακτικής. Θα καταφέρουν άραγε να νικήσουν μια βαθιά ριζωμένη παράδοση;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου