Οι αναπτυσσόμενες χώρες θα υποστούν το 80% των ζημιών από τις κλιματικές αλλαγές,
παρόλο που ευθύνονται για το 30% των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ανακοίνωσε η Παγκόσμια Τράπεζα.
«Τις ζημιές από τις κλιματικές αλλαγές θα υποστούν σε ποσοστό περίπου 75% με 80% οι αναπτυσσόμενες χώρες παρά το γεγονός ότι οι χώρες αυτές ευθύνονται για το ένα τρίτο των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου», ανέφερε χαρακτηριστικά από την Κωνσταντινούπολη ο επικεφαλής των οικονομολόγων της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζάστιν Λιν.
Η Μαριάν Φέι, οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, αρμόδια για την διαρκή ανάπτυξη, είπε από την πλευρά της ότι το κόστος της αναγκαστικής προσαρμογής στις κλιματικές αλλαγές υπολογίζεται στα 300 δισεκατομμύρια δολάρια κατ΄ έτος μετά το 2030.
Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει τονίσει από τα τέλη Σεπτεμρβίου για μία αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 2 βαθμούς Κελσίου το 2050, επισημαίνοντας ότι «το κόστος προσαρμογής στο διάστημα από το 2010 ως το 2050 θα είναι 75 με 100 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο».
Το περασμένο Σάββατο οι Νιου Γιορκ Τάιμς, επικαλούμενοι σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, έγραψαν ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα υιοθέτησης από το αμερικανικό Κογκρέσο ενός σχεδίου νόμου για τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου πριν από τη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο.
«Θα θέλαμε να έχουμε ολοκληρώσει τη διαδικασία, όμως αυτό δεν θα συμβεί», δήλωσε στην εφημερίδα η Κάρολ Μπράουνερ, διευθύντρια της πολιτικής του Λευκού Οίκου για την ενέργεια και το κλίμα. «Δεν είναι πιθανό ο πρόεδρος να είναι σε θέση να επικυρώσει έναν νόμο ως τις αρχές Δεκεμβρίου», πρόσθεσε.
Είναι η πρώτη φορά, σύμφωνα με την εφημερίδα, που αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα το παραδέχεται δημοσίως.
Οι κυβερνήσεις δεν θα πρέπει να εμποδίζονται από εσωτερικά προβλήματα καθώς απομένουν μόνον 10 μέρες για την επίτευξη μιας παγκόσμιας συμφωνίας για το κλίμα, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν.
Ο ΟΗΕ ελπίζει στην οριστικοποίηση στη διεθνή διάσκεψη για το κλίμα, που θα διεξαχθεί στην Κοπεγχάγη από τις 7 ως τις 18 Δεκεμβρίου, μιας συμφωνίας για τη μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου σε αντικατάσταση του πρωτοκόλλου του Κιότο, η ισχύς του οποίου εκπνέει το 2012.
«Απομένουν μόνο 10 ημέρες διαπραγματεύσεων έως ότου πάμε στην Κοπεγχάγη», επισήμανε ο Μπαν, αναφερόμενος στις ημέρες που απομένουν για να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες που διεξάγονται από τις 28 Σεπτεμβρίου ως τις 9 Οκτωβρίου στην Μπανγκόκ και σε σύνοδο από τις 2 ως τις 6 Νοεμβρίου στη Βαρκελώνη.
Ο γενικός γραμματέας της Σύμβασης του ΟΗΕ για τον Αγώνα κατά της Ερημοποίησης δήλωσε την Παρασκευή ότι σχεδόν το 70% της Γης μπορεί να έχει πληγεί από ξηρασία το 2025, αν δεν υλοποιηθεί κάποια πολιτική για τον περιορισμό του φαινομένου.
Σήμερα τουλάχιστον το 41% του πλανήτη πλήττεται από την ξηρασία, σύμφωνα με έκθεση για την παγκόσμια κατάσταση του κλίματος που δόθηκε στη δημοσιότητα. «Δεν υπάρχει παγκόσμια ασφάλεια χωρίς διατροφική ασφάλεια» στις ζώνες που πλήττονται από την ξηρασία, προσέθεσε ο Γκνακάτζα, σημειώνοντας ότι μια «πράσινη συμφωνία είναι απαραίτητη», για να δεσμευτούν οι ανεπτυγμένες χώρες να κάνουν έργο σε αυτές τις ζώνες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου