6.10.09

Μαθήματα κλασσικής παιδείας στις Σέρρες



Στο έβδομο διδακτικό έτος μπαίνουν τα μαθήματα Κλασσικής Παιδείας, που γίνονται  στο Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο Σερρών.





Τα μαθήματα ξεκίνησαν τη διδακτική περίοδο 2003-2004 με πρωτοβουλία του φιλόλογου Ζήση Μητλιάγκα και την αμέριστη υποστήριξη και συνεργασία της προέδρου της Δημόσιας Βιβλιοθήκης κ. Σοφίας Γεωργιάδου.

Από το διδακτικό έτος 2005-2006 φιλοξενούνται στην αίθουσα ομιλιών του Μαξίμειου Πνευματικού Κέντρου. Στη φετινή διδακτική περίοδο ο συντονιστής των μαθημάτων κ. Ζήσης Μητλιάγκας θα συνεχίσει τη διδασκαλία ανθολογημένων κειμένων από το Ρητορικό λόγο των κλασσικών χρόνων.

Η ρητορεία, αποκλειστικό δημιούργημα του ελληνικού πολιτισμού, είναι παιδί της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας και γεννήθηκε από την απαίτηση του Έλληνα πολίτη να άρχει και να άρχεται με την Πειθώ και όχι με τη Βία (... το υπ' αλλήλων βία κρατείσθαι θηρίων έργον είναι..., Η βία δηλ. ταιριάζει μόνο στα άγρια ζώα...).

Οι φιλόλογοι Πασχαλέρης Θεόφιλος και Αλεξ. Μπαΐρα θα κάνουν εισηγήσεις για τα Ομηρικά Έπη (Ιλιάδα και Οδύσσεια).

Ο φιλόλογος-θεολόγος Φιλ. Φάκας θα κάνει εισηγήσεις για τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας, αλλά θα διδάξει και κείμενα από την Ελληνοχριστιανική μας παράδοση.

Ο κ. Ανδρονίδης Θεολόγης, καθηγητής χημείας, θα αναπτύξει εξειδικευμένες μελέτες του πάνω στον Ελλην. Πολιτισμό.

Στη φετινή διδακτική περίοδο θα διδάξουν και διακεκριμένοι μελετητές και λόγιοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως ο γνωστός πολιτειολόγος Κώστας Ζουράρις, ο τακτικός καθηγητής της Κλασσικής φιλολογίας στο Παν/μιο Αθηνών Χρήστος Φάκας κ.ά.

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη ώρα επτά (7) το απόγευμα στην αίθουσα ομιλιών του Μαξίμειου Πνευματικού Κέντρου (Ν. Νικολάου 21) στις Σέρρες.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου