8.9.09

Γιατί ο πρωθυπουργός ζήτησε νωπή λαϊκή εντολή

Άρθρο του Γιάννη Τραγάκη

Γενικού Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. & υποψήφιου βουλευτή Β’ Πειραιά

αποκλειστικά στο ηλεκτρονικό περιοδικό INTERCITYNEWS



Χωρίς αμφιβολία, η απόφαση του Πρωθυπουργού

να προκηρύξει πρόωρες εκλογές ήταν μια δύσκολη, αλλά γενναία πολιτική απόφαση. Για ακόμα μια φορά, ο Πρωθυπουργός έθεσε το συμφέρον του τόπου, πέρα και πάνω από το κομματικό ή το προσωπικό του όφελος. Είναι γεγονός, ότι θα μπορούσε να παρατείνει την πρωθυπουργία του για έξι, επιπλέον, μήνες. Παρόλα αυτά, και σε αντίθεση με το δυσμενές δημοσκοπικό κλίμα για την Ν.Δ., δεν το έπραξε. Απέδειξε, ότι δεν είναι προσκολλημένος στην καρέκλα της εξουσίας. Με βαθειά συναίσθηση ευθύνης τόλμησε και πήρε την πρωτοβουλία να προσφύγει στην λαϊκή ετυμηγορία, έχοντας πλήρη επίγνωση των δυσκολιών. Με αυτή την καταλυτική κίνηση, έστειλε το δικό του μήνυμα στην ελληνική κοινωνία. Έβαλε τέλος στο νοσηρό κλίμα που είχε δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα. Ο Πρωθυπουργός, δεν μπορούσε να αφήσει τη χώρα και την οικονομία να σύρεται σε μια πεντάμηνη προεκλογική αδράνεια. Ήταν μια πράξη ευθύνης, από ένα υπεύθυνο πολιτικό ηγέτη.

Ο Πρωθυπουργός, τόσο στο διάγγελμα του προς τον ελληνικό λαό, όσο και από το βήμα της ΔΕΘ, εξήγησε με σαφήνεια τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση. Από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ, δια του αρχηγού του, αποφάσισε να οδηγήσει, ούτως ή άλλως, τη χώρα σε εκλογές σε έξι μήνες - με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας - και να την βυθίσει σε μια παρατεταμένη, παραλυτική, προεκλογική περίοδο, η απόφαση του Πρωθυπουργού ήταν μονόδρομος. Σκιαγράφησε με ακρίβεια τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, λόγω της τεράστιας διεθνούς οικονομικής κρίσης, έθεσε με σαφήνεια τις προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τα επόμενα δύο χρόνια και οριοθέτησε, με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, τις τρεις μεγάλες προτεραιότητες στις οποίες οφείλουμε να ανταποκριθούμε: το νοικοκύρεμα του κράτους και των δημοσίων δαπανών, τον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής και την υλοποίηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ανάγκη ο τόπος.

Η χώρα βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι καθοριστικό για το μέλλον της πατρίδας μας, τόσο στο σκέλος της οικονομίας, όσο και στα εθνικά μας θέματα. Οι περιστάσεις απαιτούν ήπιο κλίμα και ομαλό πολιτικό περιβάλλον. Το συμφέρον της χώρας επιβάλλει το ξεκαθάρισμα του πολιτικού τοπίου.

Iδιαίτερα, μάλιστα, όταν απέναντι μας έχουμε μια ακραία ανεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση, που λέει όχι σε όλα. Που αρνείται να επιδείξει έστω και τη ελάχιστη συναίνεση ή συνεννόηση στα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος. Μια αντιπολίτευση, η οποία με πρωτοφανή μικροπολιτική σκοπιμότητα και ανευθυνότητα είχε θέσει ως στόχο να κρατήσει τη χώρα δέσμια μιας μακράς και έντονης προεκλογικής περιόδου. Με αυτά τα δεδομένα, ο Πρωθυπουργός δεν είχε άλλη επιλογή από το να προσφύγει στην λαϊκή ετυμηγορία.

Οι ελληνίδες και οι έλληνες θα αποφασίσουν ποιόν θέλουν για Πρωθυπουργό. Θα επιλέξουν, ποιος είναι εκείνος ο ηγέτης που μπορεί να βγάλει τη χώρα από τη κρίση, με ασφάλεια και σιγουριά. Εμείς μιλάμε με ειλικρίνεια στον ελληνικό λαό. Δεν ωραιοποιούμε καταστάσεις, δεν εξωραΐζουμε τις δυσκολίες. Οι θέσεις μας είναι σαφείς και ξεκάθαρες. Ζητάμε νωπή λαϊκή εντολή, ώστε να υλοποιήσουμε, απρόσκοπτα, τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στη κρίση των πολιτών. Επενδύουμε στην ωριμότητα τους. Δίνουμε τη μεγάλη εκλογική μάχη με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα. Με την ελπίδα, αλλά και την βαθειά πεποίθηση ότι θα την κερδίσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου