4.9.09

Εκσυγχρονίζεται το λιμάνι της Κύμης


του Θωμά Σίδερη

Αλλάζει όψη το λιμάνι της Κύμης, έπειτα από την ένταξη της ανακατασκευής του στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας - Στερεάς και Ηπείρου 2007 - 2013. Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 6.900.000 ευρώ, θεωρείται δε τεράστιας σημασίας, αφού θα αλλάξει την πορεία ανάπτυξης όχι μόνο της Κύμης αλλά και ολόκληρης της Εύβοιας. Για την πρώτη φάση, που αφορά την παλιά λεκάνη του λιμανιού με την οποία προβλέπεται η ανάπτυξη του επιβατικού –τουριστικού λιμένα, συντάχθηκε από τον Δήμο η οριστική μελέτη, η οποία και χρηματοδοτείται. Όπως προβλέπεται από τον Εθνικό Χωροταξικό Σχεδιασμό, ο λιμένας της Κύμης ως Διεθνούς ενδιαφέροντος –Εθνικής Σημασίας αναμένεται να θέσει σε τροχιά ανάπτυξης την ευρύτερη περιοχή. Λόγω της θέσης του, χαρακτηρίστηκε Λιμένας – Διεθνής πύλη εξόδου της χώρας, που μπορεί και πρέπει να αποτελέσει κομβικό σημείο και να συνδέσει την Κεντρική Ελλάδα με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, τη Βόρεια Ελλάδα και τα παράλια της Ανατολικής Μεσογείου, προσφέροντας τη δυνατότητα ενός ταξιδιού προς οποιονδήποτε μακρινό προορισμό, με τις λιγότερο δυνατές πλεύσιμες ώρες. Θα εξυπηρετεί πλήθος κόσμου που θέλει να ταξιδέψει από και προς Βόρειες Σποράδες και Βόρειο Αιγαίο, Λήμνο, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Χίο, Μυτιλήνη, Εύξεινο Πόντο και Μικρασιατικά παράλια. Με το έργο αυτό που σύντομα πλέον θα δημοπρατηθεί προβλέπονται:
α) Η κατασκευή κρηπιδωμάτων στον προσήνεμο μώλο (μπροστά από το «Ρίχτυ»), για την εξυπηρέτηση επιβατηγών πλοίων της ακτοπλοΐας (Ε/Γ, Ο/Γ) και κρουαζιερόπλοιων, τα απαραίτητα κτίρια χώρων αναμονής των επιβατών, εκδοτηρίων, χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, αναψυκτήρια και γραφεία.
β) Το μπάζωμα μεγάλου τμήματος του παλιού λιμανιού για στάθμευση - συντήρηση και διαχείμαση σκαφών, με τις απαραίτητες υποδομές για την εξυπηρέτηση πολλών τύπων σκαφών.
γ) Εκβάθυνση της λεκάνης σε βάθος 8.50 μέτρων για την υποδοχή μεγάλων σκαφών.
Παράλληλα, ολοκληρώνεται από το ΥΠΕΧΩΔΕ η μελέτη του οδικού άξονα Χαλκίδα – Κύμη προϋπολογισμού 2.000.000 €.
"Ως Δήμος Κύμης είμαστε ικανοποιημένοι που η πρώτη φάση των πρωτοβουλιών μας ολοκληρώθηκε με πλήρη επιτυχία, με την εξασφάλιση συνολικά περίπου 9.000.000 ευρώ για την υλοποίηση δυο τόσο σημαντικών αναπτυξιακών έργων που αφορούν άμεσα την περιοχή μας", δηλώνει στο INTERCITYNEWS.GR ο Δήμαρχος Κύμης, κος Δημήτρης Θωμάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου