5.1.11

Apollon Musagete Quartet


Οι τέσσερις Πολωνοί σολίστες του Kουαρτέτου Eγχόρδων Αpollon Musagete (Απόλον Μουζαγκέτε) και ο Βέλγος βιολιστής, Λορέντζο Γκάτο, Ανερχόμενα Αστέρια του ευρωπαϊκού μουσικού σύμπαντος, για την περίοδο 2010-2011, έρχονται στο Μέγαρο Μουσικής για μια συνδυασμένη εμφάνιση την Τρίτη 11 Ιανουαρίου.


Το Κουαρτέτο έχει επιλέξει για το πρόγραμμα της βραδιάς, τον ρομαντισμό του Φραντς Σούμπερτ, με τον «Θάνατο και την Κόρη» και την ροκ πρωτοπορία του Ολλανδού συνθέτη και εικαστικού, Γιάκομπ τερ Βέλντχους (Jacob ter Veldhuis ή Jacob TV) με τις συνθέσεις του, Κουαρτέτο Εγχόρδων αρ.3 και «Boy and a Life» εμπνευσμένη από το τραγούδι του Μπομπ Ντίλαν, «All Along the Watchtower».

Ο Λορέντζο Γκάτο, με τη συνοδεία της Ελιάν Ρεϊές (Eliane Reyes) στο πιάνο, θα διασχίσει τρεις αιώνες μουσικής, με τη Σονάτα αρ.32, για βιολί και πιάνο, του Μότσαρτ, την Εισαγωγή και Rondo Capriccioso του Καμίγ Σεν-Σανς και τη Σονάτα αρ.2 για βιολί και πιάνο, του Σεργκέι Προκόφιεφ.

Η Σειρά Rising Stars βασίζεται σε μια κοινή προσπάθεια να υποστηριχτούν εξαίρετοι νέοι καλλιτέχνες ή μικρά σύνολα. Υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συνιστά πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κέντρων Συμφωνικής Μουσικής (ECHO) που συγκεντρώνει τους σημαντικότερους φορείς οργάνωσης συναυλιών με στόχο τις διεθνείς συνεργασίες. Με αφετηρία την κοινή πολιτιστική κληρονομιά, ο ECHO στοχεύει στην προώθηση των πολιτιστικών ανταλλαγών και την ανάδειξη και διάδοση της μουσικής δημιουργίας. Αποτελείται δε από έντεκα κορυφαίες ευρωπαϊκές αίθουσες συμφωνικής μουσικής και το Carnegie Hall της Νέας Υόρκης, στις οποίες περιοδεύουν οι νέοι καλλιτέχνες.

Οι νέοι και εξαιρετικά δυναμικοί μουσικοί του Κουαρτέτου Αpollon Musagete, αλλά και ο Λορέντζο Γκάτο, ανήκουν στη νέα γενιά των ερμηνευτών, που έχει αφήσει πίσω της τους γλυκούς ήχους, έχει εγκαταλείψει τις υπερβολές του ταμπεραμέντου και έχει επιλέξει τη στιλιστική αυθεντικότητα, τη σαφήνεια και τη συνέπεια στην καταγωγή των συνθέσεων.

Στο κουαρτέτο «Απόλλων Μουσηγέτης» δεν ισχύουν τα στερεότυπα και το «καλλιεργημένο» ύφος του συμβατικού ήχου των κουαρτέτων εγχόρδων. Οι παλιές ιεραρχίες έχουν ξεπεραστεί και το πρώτο βιολί δεν είναι σταθερά ο αρχηγός του συνόλου. Οι μουσικοί (Πάβελ Ζαλέσκι και Μπάρτος Ζάχλοντ, βιολί, Πιότρ Σούμιελ, βιόλα και Πιότρ Σκβέρες, τσέλο) παίζουν ισότιμα, απόλυτα συντονισμένοι με τις απαιτήσεις των συνθέσεων και οι ερμηνείες τους αναδεικνύουν κάθε όργανο, το οποίο άλλοτε ηγείται και άλλοτε υποχωρεί, για να δώσει τη σειρά του σε κάποιο άλλο. Οι τέσσερις Πολωνοί κινούνται με την ίδια άνεση και στο παλιό και στο σύγχρονο ρεπερτόριο και αναμετριούνται με επαγγελματισμό και καινούργιες ευαισθησίες με τις προκλήσεις του ρεπερτορίου των κουαρτέτων εγχόρδων.

Ο Λορέντζο Γκάτο, γεννήθηκε στις Βρυξέλλες το 1986, άρχισε μαθήματα βιολιού στα 5 του χρόνια, έδωσε το πρώτο του ρεσιτάλ στα 12 του και σήμερα, στα 24, είναι φορτωμένος με διεθνείς διακρίσεις και βραβεία: Δεύτερο Βραβείο στον διεθνή Διαγωνισμό Μουσικής Βασίλισσα Ελισάβετ του 2009 και πρώτο βραβείο του κοινού, βραβεία επιτροπής και κοινού, στον Διεθνή Διαγωνισμό RNCM του Μάντσεστερ, στα 18 του και στον Διεθνή Διαγωνισμό, Andrea Postacchini, στην Ιταλία, στα 16 του.

Για τους κριτικούς υπήρξε μια πραγματική αποκάλυψη και το κοινό τον επιβραβεύει διαρκώς για το εντυπωσιακό του χάρισμα να επικοινωνεί μαζί του μέσα από τις ερμηνείες του. Δημιουργικός, σολίστας ανεξάρτητου πνεύματος, συναρπαστικός βιρτουόζος, όπως τον χαρακτηρίζουν οι κριτικοί, έχει εμφανιστεί μέχρι σήμερα σε μεγάλες αίθουσες συναυλιών της Ευρώπης, έχει συνεργαστεί με σημαντικές ορχήστρες: Φιλαρμονική του BBC, Εθνική Ορχήστρα του Βελγίου, Βασιλική Φλαμανδική Φιλαρμονική, Βασιλική Ορχήστρα Δωματίου της Βαλονίας και με αστέρες μαέστρους: Σέιζι Οζάουα, Μιντόρι, Ρόμπερτ Μαν, Σαλβατόρε Ακάρντο, Πάμελα Φρανκ κ.α.

Το 2010 ο Λορέντζο Γκάτο ηχογράφησε, μαζί με τον πιανίστα Μίλος Πόποβιτς, έναν δίσκο με μουσική του Μποχουσλάβ Μαρτινού και του Γκεόργκε Ενέσκου, με την εταιρία Fuga Libera. Έχει ακόμα ηχογραφήσει τρίο εγχόρδων και το τρίο του Σούμπερτ «Πέστροφα» καθώς και το Ντιβερτιμέντο, άλμπουμ με μουσική του Μότσαρτ. Ετοιμάζεται να ηχογραφήσει το Κοντσέρτο αρ4, του Βέλγου συνθέτη του 19ου αιώνα, Ανρί Βιετάν , με τη Φιλαρμονική της Λιέγης και μαέστρο τον Πατρίκ Νταβέν και το Κοντσέρτο αρ.2, του Μαρτινού, με την Εθνική Ορχήστρα του Βελγίου και τον Βάλτερ Βέλερ.

Η Ελιάν Ρεϊές, γεννημένη επίσης στο Βέλγιο, το 1977, ξεκίνησε τη διαδρομή της με το πιάνο ως παιδί-θαύμα, έκανε λαμπρές σπουδές στο Εθνικό Ωδείο του Παρισιού, στο Βασιλικό Ωδείο των Βρυξελλών, στη Σχολή Καλών Τεχνών του Βερολίνου και στο Μοτσαρτέουμ του Ζάλτσμπουργκ και αφοσιώθηκε στην διδασκαλία μοιράζοντας το χρόνο της ανάμεσα στα Ωδεία Παρισιού και Βρυξελλών. Παράλληλα, συνεχίζει την εξαιρετική της καριέρα ως σολίστ και μουσικός συνόλων δωματίου και οι ερμηνείες της κερδίζουν πάντα τον θαυμασμό των συναδέλφων της, του κοινού και των κριτικών. Στα άμεσα σχέδιά της είναι οι ηχογραφήσεις μουσικών έργων του 20ου αιώνα.

Tιμές εισιτηρίων: € 5,00(Φοιτητικά) – 12,00 – 20,00

H συναυλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Σειράς Rising Stars που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου