1.9.09

Η αρχή του τέλους για τους παραδοσιακούς λαμπτήρες



Μέσα από τις προσπάθειες εξοικονόμησης ενέργειας, η ΕΕ έχει καθορίσει ένα καθοδηγητικό πλαίσιο (αρχές, όροι και κριτήρια) οικολογικού σχεδιασμού για τον εξοπλισμό που καταναλώνει ενέργεια. Με τον τρόπο αυτό η ΕΕ δεν καθορίζει τώρα υποχρεωτικές προδιαγραφές για τα διάφορα προϊόντα το οποίο θα γίνει μετά και μετά από δημόσιο διάλογο για το κάθε προϊόν. Λεπτομέρειες για τα πιο πάνω υπάρχουν στην ειδικά σχεδιασμένη ιστοσελίδα της ΕΕ:

http://ec.europa.eu/energy/efficiency/ecodesign/eco_design_en.htm

Τα προϊόντα στα οποία η ΕΕ έχει πρόθεση να επικεντρωθεί πρώτα είναι:



  • Τα συστήματα θέρμανσης και συστήματα για ζέσταμα του νερού

  • Ηλεκτρικά μοτέρ

  • Φωτισμό σε οικιακό και εργασιακό επίπεδο

  • Εξοπλισμό οικιακής χρήσης

  • Εξοπλισμό γραφείου

  • Ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές οικιακής χρήσης

  • Συστήματα θέρμανσης, εξαερισμού και ψύξης (HVAC)

Οι κανονισμός καλύπτει προϊόντα που κατασκευάζονται σε χώρες κράτη μέλη της ΕΕ αλλά και σε προϊόντα που εισάγονται από αλλού. Βασικά καλύπτονται όλες οι πηγές ενέργειας, είτε αυτή είναι ηλεκτρισμός, υγρό, στερεό ή αέριο καύσιμο, εξαιρούνται όμως τα εμπορικά και τα ιδιωτικά αυτοκίνητα.



Η οδηγία 2005/32/ΕΚ


 Με βάση την οδηγία 2005/32/ΕΚ, η ΕΕ έκδωσε στις 18/03/2008 κανονισμό με τον οποίο καθορίζεται η σταδιακή απαγόρευση των λαμπτήρων πυρακτώσεως με την πρώτη απαγόρευση να μπαίνει σε εφαρμογή φέτος, την 1η Σεπτεμβρίου του 2009. Έτσι φέτος, από την 1η Σεπτεμβρίου απαγορεύεται η πώληση λαμπτήρων πυρακτώσεως με κατανάλωση ίση ή μεγαλύτερη από 100W. Την 01/09/2010 θα απαγορευτεί η κυκλοφορία των λαμπτήρων πυρακτώσεως με κατανάλωση 75W, την 01/09/2011, των λαμπτήρων με κατανάλωση 60W. Παράλληλα, με το πιο πάνω θα επιβάλλεται και σταδιακή απαγόρευση στους λαμπτήρες τύπου Halogen με ολική απαγόρευση του τύπου αυτού των λαμπτήρων το 2013. Η μελέτη πάνω στην οποία στηρίχθηκαν οι πιο πάνω αποφάσεις της ΕΕ είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο στη σελίδα http://www.eup4light.net/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου